Co2 uitstoot

CO2 uitstoot bij wijn?

CO2 uitstoot

Alle beetjes helpen bij het verminderen van de CO2. Weet jij hoeveel CO2 wordt uitgestoten bij de productie van wijn totdat de lege fles weer op de afvalberg ligt?

Met een 50% lagere CO2 uitstoot dan een fles door onze wijn in een bag in box te verkopen draagt WYNZ bij aan een jaarlijks vermindering van de CO2 uitstoot.

Echter is onze besparing een druppel op de gloeiende plaat. Als alle wijn in Nederland in Bag in Box zou worden verkocht en gedronken natuurlijk, zou dat leiden tot een forse vermindering van de CO2.

Als we uitgaan dat er in Nederland 400 miljoen liter wijn wordt gedronken (conservatief ingeschat) en dat de uitstoot van een fleswijn 1290 gr is. Dan kom je al gauw op een besparing van 322.500 ton CO2 per jaar alleen door de verpakking te veranderen.

Uit berekening blijkt dat de besparing van 100 gram glas per fles in de productie en het transport van de flessen een CO2 reductie oplevert van ruim 32.000 ton. Dat komt overeen met het jaarlijkse elektriciteitsgebruik van circa 32.000 huishoudens. De conclusie is dat er in de wijnbranche nog veel milieuwinst valt te halen. Het is dus tijd voor maatregelen, de wijn in Bag in Box.

Wat is CO2?

CO2 is een andere benaming voor koolstofdioxide. Doordat koolstofdioxide infrarode straling absorbeert, vermindert het de uitstraling naar de ruimte van zonnewarmte die de Aarde bereikt. Dit wordt het broeikaseffect genoemd.

Wat is een ton CO2 uitstoot?

Hierbij enkele voorbeelden die tot de verbeelding spreken.
Eén ton CO2 uitstoot krijg je wanneer je…
– 319 liter diesel verbrandt
– 7x naar Parijs vliegt
– 300 kilo standaard kantoorpapier verbruikt
– 16.000 km met de trein reist
– 500 dagen ademhaalt

En toch blijven we massaal flessen wijn kopen…..Doe je mee om deze verspilling aan te pakken?