Commentatoren en critici in de wereld van de wijn- en wijnhandel voorspellen al enige tijd de ondergang (of achteruitgang) van de 75cl glazen fles.

Laten we eerlijk zijn, het is vreemd dat we nog steeds wijn drinken uit een fles dat de geschatte longcapaciteit van de longen van de middeleeuwse glasblazer vertegenwoordigt.

75cl kan ongeveer goed zijn voor twee mensen die samen eten in een weekend, maar wat als je alleen maar een glas wilt, of jij wilt een glas rood en je partner wil een glas witte wijn? Stel dat u dus maar een glas of twee uit een fles haalt, dat betekent dat de volgende keer dat u thuis nog een glas moet drinken binnen een week moet zijn anders is de wijn bedorven?

Er zijn veel oplossingen gepresenteerd en ze hebben allemaal een kleine plaats gevonden op de markt: de Vacuvin, de halve fles en het enkele plastic glas met een terugtrekbare deksel. Een  voor de hand liggende antwoorden is echter al 30 jaar verkrijgbaar – de Bag-in-Box (BIB).

Dus waarom heeft de BIB nog geen doorbraak gehad op de Nederlandse wijnmarkt?

Het antwoord is dat eerdere associaties met BIB in het Nederland zijn geweest met generieke wijnen van slechts gemiddelde kwaliteit. In feite omdat de BIB gebruikt ging worden om goedkope wijn nog goedkoper te maken.

Maar twee dingen zijn veranderd.

Als eerste

In Scandinavië, in een markt die geen prijsbevordering toestaat, een BIB meestal wordt verkocht met een behoorlijke korting op de normale prijs per fles. Dus ze zijn enorm populair. Ongeveer 60% – 70% van alle verkochte volumes in Zweden bevindt zich in de BIB.

En dit betekent dat veel meer premium producenten zijn aangemoedigd om naar de BIB-sector te kijken, en ze hebben aangetoond dat goede wijn prima smaakt in een BIB.

Als tweede

Technologie heeft het gemakkelijker gemaakt om de verzending en het vullen van BIB’s op kleine schaal fysiek af te handelen.

Naast de grote wijnproducenten die de BIB al in het assortiment hebben, kunnen nu kleine producenten die liefdevol hebben gewerkt aan heerlijke wijn ook de BIB toevoegen aan hun assortiment.

Maar we moeten ook realistisch zijn. De BIB is geschikt voor wijnen die op dronk zijn, we zullen de 75cl fles dus altijd nodig hebben naast de BIB.

Conclusie:

–          De BIB is een prima alternatief voor fles

–          De wijn in de BIB is tegenwoordig van goede kwaliteit

–          De markt van de BIB wordt steeds groter

–          Steeds meer producenten nemen de BIB op in het assortiment

–          De BIB zal de fles nooit helemaal gaan vervangen

Overtuigd?

Bekijk en bestel onze heerlijke BiB-wijnen in onze shop!