Commentatoren en critici in de wereld van de wijn- en wijnhandel voorspellen al enige tijd de ondergang van de 75cl glazen fles en de opkomst van Bag in Box.

Laten we eerlijk zijn, het is vreemd dat we nog steeds wijn drinken uit een fles dat de geschatte longcapaciteit van de longen van de middeleeuwse glasblazer vertegenwoordigt.

75cl kan ongeveer goed zijn voor twee mensen die samen eten in een weekend, maar wat als je alleen maar een glas wilt, of jij wilt een glas rood en je partner wil een glas witte wijn? Stel dat u dus maar een glas of twee uit een fles haalt, dat betekent dat de volgende keer dat u thuis nog een glas moet drinken binnen een week moet zijn anders is de wijn bedorven?

Er zijn veel oplossingen gepresenteerd en ze hebben allemaal een kleine plaats gevonden op de markt: de Vacuvin, de halve fles en het enkele plastic glas met een terugtrekbare deksel. Een  voor de hand liggende antwoorden is echter al 30 jaar verkrijgbaar – de Bag in Box (BIB).

Dus waarom is Bag in Box nog niet doorgebroken op de Nederlandse wijnmarkt?

Het antwoord is dat eerdere associaties met Bag in Box in Nederland zijn geweest met generieke wijnen van slechts gemiddelde kwaliteit. In feite omdat Bag in Box gebruikt ging worden om goedkope wijn nog goedkoper te maken.

Maar twee dingen zijn veranderd.

Als eerste

In Scandinavië, in een markt die geen prijsbevordering toestaat, wordt wijn in zak meestal verkocht met een behoorlijke korting op de normale prijs per fles. Dus ze zijn enorm populair. Ongeveer 60% – 70% van alle verkochte wijn in Zweden komt uit een zak.

En dit betekent dat veel meer premium producenten zijn aangemoedigd om naar de Bag in Box-sector te kijken, en ze hebben aangetoond dat goede wijn uit een zak prima smaakt.

Als tweede

Technologie heeft het gemakkelijker gemaakt om de verzending en het vullen van wijnen in zak op kleine schaal fysiek af te handelen.

Naast de grote wijnproducenten die de wijn in zak al in het assortiment hebben, kunnen nu kleine producenten die liefdevol hebben gewerkt aan heerlijke wijn ook de Bag in Box toevoegen aan hun assortiment.

Maar we moeten ook realistisch zijn. De BIB is geschikt voor wijnen die op dronk zijn, we zullen de 75cl fles dus altijd nodig hebben naast de BIB.

Conclusie:

–          De wijn uit zak is een prima alternatief voor fles

–          Bag in Box wijn is tegenwoordig van goede kwaliteit

–          De markt van wijnen uit zak wordt steeds groter

–          Steeds meer producenten nemen Bag in Box op in het assortiment

–          Wijn in zak zal de fles nooit helemaal gaan vervangen

Overtuigd?

Bekijk en bestel onze heerlijke Bag in Box wijnen in onze shop!