Copaboca

Leer de Verdejo druif kennen

Leer de Verdejo druif kennen

In het grootste deel van de Rueda is de meest voorkomende witte wijn de Verdejo. Dus het wordt tijd om Verdejo te leen kennen: Deze kenmerkende druif van Spanje, is het antwoord op de Sauvignon.

Verdejo is een druif die voornamelijk in één land wordt verbouwd. In wezen vindt de productie van Verdejo plaats in de regio Rueda in Spanje. Afgezien van een handvol wijngaarden in de Verenigde Staten, is Spanje verantwoordelijk voor alle productie.Description for this block. Use this space for describing your block. Any text will do. Description for this block. You can use this space for describing your block.

Een stukje geschiedenis

De sappige groene druiven werden waarschijnlijk ergens in de 11e eeuw naar Spanje gebracht door de Mozarabs uit het noorden van Afrika. Verdejo druiven werden oorspronkelijk alleen gebruikt voor de productie van sherry. In de afgelopen decennia is Verdejo echter zijn eigen stijl ontwikkeld.

De eerste wijnstokken werden geplant in de regio Rueda, 175 km ten noordwesten van Madrid. Er zijn minder dan 60 bodega’s in het gebied, maar de druif is synoniem geworden met het gebied.

De Verdejo lijkt de af te stammen van de Savagnin en de Castellana Blanca. De naam komt van het Spaanse woord voor groen, verde. De druif is bij uitstek geschikt voor de arme gronden en de ruwe omgeving in de Rueda, een regio waar de temperratuur ’s nachts 25 graden kan dalen.

Het klimaat van de Spaanse hoogvlakte is precies goed, omdat Verdejo een hoge gevoeligheid heeft voor meeldauwschimmelziekte. Door de droogte kan de vochtminnende schimmel niet groeien.

De druiven, zoals vaak in warme gebieden, worden over het algemeen ’s nachts geoogst. De lagere temperaturen beschermen de druiven en zorgen ervoor dat ze niet gaan oxideren.

De Verdejo heeft talloze andere namen, hoewel ze over het algemeen niet gebruikelijk zijn, maar toch leuk om te noemen: boto de gall, botón de gallo blanco, cepa de madrigal, gouvelo, verdal del país, verdeja, verdeja blanca.

De wijn

Verdejo staat bekend om zijn licht groen getinte strokleur en aromatisch met bijna kruidachtig aroma. In de neus vind je wat laurier, amandelen, citroenen en citrus. De smaak is vol en heeft een goede zuurgraad.  Vanwege deze zuurgraad is Verdejo een genot om te drinken.
De wijn past heel goed bij zeevruchten en schaaldieren. Maar ook bij zout of gerijpt voedsel zoals sterke kazen. De Verdejo is lekker met ‘exotisch’ eten zoals Thais of Chinees en zelfs pittig eten maar dan moet de wijn wel goed gekoeld zijn!

Verdejo Bag in Box

WYNZ heeft een heerlijke Verdejo in bag in box van het wijnhuis Copaboca. De wijngaarden van Copaboca liggen dicht bij de stad Torrecilla de la Abadesa, in de provincie Valladolid en liggen midden in een natuurpark. Dit natuurpark vormt een belangrijke schakel in de trekroutes van vogels die in het voorjaar naar Noord Europa en in de herfst terug naar Afrika vliegen. Vanzelfsprekend worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en wordt er veel zorg en aandacht aan de wijngaarden besteed om een zo hoog mogelijk kwaliteit druiven te kunnen oogsten. Vanwege de duurzame verticutering, worden de wijnen gecertificeerd Green Wines.

Dankzij een innovatief en kwalitatief wijnbouwproces kunnen de wilde dieren en het natuurbeschermingsbeleid goed samen gaan met de wijngaard Copaboca.