Onder de rodewijnliefhebbers heeft de Primitivo zich als nieuw favoriet druivenras ontwikkelt!

De Primitivo druif wordt meestal in één adem genoemd met de Californische Zinfandel. DNA onderzoek heeft uitgewezen dat het om dezelfde druif gaat. In een wijngaard in Kroatië wordt in 2001, een druivensoort ontdekt die lokaal ‘de rode uit Kastela’ wordt genoemd, de ‘Crljenak Kastelanski’. Nog een jaar later worden er ook overeenkomsten gevonden met de druif ‘Tribidrag’.

Een stukje geschiedenis

In Puglia (Italië) heeft de Primitivo jarenlang een onbekend bestaan geleidt. Het succes van de Zinfandel in Californië heeft voor een enorme opwaardering van de druif gezorgd. De Zinfandel heeft zijn wortels dus in Europa. Maar… niet in Italië!

Al in 1967 ontdekte een de Amerikaanse plant expert Austin Goheen dat Primitivo en de Californische druif Zinfandel in feite identiek waren. Latere onderzoeken ondersteunden deze theorie, maar het definitieve antwoord liet tot in de jaren ’90 op zich wachten. Carole Meredith heeft toen aan de hand van DNA-profielen onderlinge verwantschap aangetoond. In 1998 onderzocht Meredith talrijke wijngaarden langs de Kroatische kust en in 2001 werd bewezen dat de druif met de naam Crljenak de moederdruif van de Primitivo was.

Conclusie: Primitivo en Zinfandel zijn twee verschillende klonen van een identiek druivenras Crljenak Kastelanski.

Kenmerken van de Primitivo

Lange tijd werd de Primitivo enkel gebruikt als smaak of kleurversterker voor andere, minder stevige rode wijnen. Tegenwoordig brengt de Primitivo elegante, soepele en intens smakende wijnen voort.

Betere technieken, lage opbrengsten en een zorgvuldige vinificatie is tegenwoordig de tendens voor de Apulische wijnen uit Zuid-Italië. In plaats van slappe en dunne wijnen zijn het nu rijke, geconcentreerde en stevige versies die goed ontwikkelen onder de hete Italiaanse zon. Goede Primitivo is sappig, goed gestructureerd, met donkere kleur en hoge smaakconcentratie. Aroma’s en smaken van rijpe bramen, viooltjes en peper zijn gemeengoed.

Zensa Primitivo Bag in Box wijn

ZENSA wordt uitgesproken als Senza, de Italiaanse definitie van “zonder doen” geen chemicaliën, geen pesticiden. Alleen al het goede wat moeder natuur te bieden heeft. De Primitivo druiven gedijen op volledig organische wijngaarden in de Salento regio in het zuiden van Puglia.

De wijnstokken zijn aangeplant volgens het Guyot training system. Dit systeem komt uit Frankrijk en heeft in de 19de eeuw Italië bereikt. Met dit systeem worden de wijnstokken en de vegetatie ondersteund door lange stokken met kabels. Dit systeem maakt het snoeien gemakkelijker en doordat de vegetatie en de trossen verder van de bodem groeien (naar boven) haalt dit de suikerconcentratie naar beneden. Dit komt omdat de wortels langer nodig hebben om warmte af te geven. De zuurgraad gaat hierdoor iets omhoog.

De stokken zijn 20 tot 35 jaar oud. Alle druiven worden rond eind augustus met de hand geplukt. 30% van de wijn rijpt 12 maanden op Amerikaans eiken. Diep donker rood van kleur met aroma’s van rijpe kersen, gedroogde bessen en geroosterde amandelen. Rond, zacht en elegant van structuur. De afdronk is lang, kruidig en vol fruit.

WYNZ heeft deze mooie Primitivo van het wijnhuis Orion in Bag in Box. Bekijk deze wijn in de shop.

Doppio Passo Primitivo Bag in Box

De Primitivo duif wordt gekweekt rond Brindisi in Puglia, in de hiel van de laars van Italië. Dit gebied heeft zichzelf opnieuw gedefinieerd als het maken van veel internationale druivensoorten.  Toch wordt deze wijn op een zeer traditionele manier gemaakt, geleend van de Valpolicella productie in het noorden.
Ripasso is een traditionele methode waarbij een deel van de druiven wordt gedroogd, zoals rozijnen, waarna ze worden verpletterd en gefermenteerd als een normale wijn. De wijn wordt vervolgens opnieuw over de gedroogde druivenschillen gehaald die een diepere kleur en meer complexiteit aan de wijn toevoegen. Dit met vaak een gedroogd fruit, bijna portachtige geur aan de wijn.

De Doppio Passo Primitivo ruikt goddelijk, kersen en zoet gedroogd fruit met een vleugje kruiden. De wijn zelf is zo goed uitgebalanceerd, fruitig en licht zuur met kersen. Zo soepel en fluweelachtig, het is vol van smaak maar heeft ook een mooie verfrissende zuurgraad. Het is onmogelijk om niet nog een glas van deze wijn te willen.

WYNZ heeft deze mooie Primitivo van het wijnhuis Botter in Bag in Box. Bekijk deze wijn in de shop.