Soorten wijn

Soorten wijn

Of je nu meer van witte, rode of rosé wijn houdt is een kwestie van smaak. Je hebt tegenwoordig keuze uit verschillende soorten wijnen, landen en streken. Toch heb je overal drie soorten: rode, witte en rosé wijn. Maar wat is nu het verschil tussen deze wijnen?

Wat is wijn?

Wijn wordt gemaakt van gefermenteerde druivensap. Druiven worden geplukt, geplet en in emmers of vaten gedaan om te fermenteren. Het proces van fermentatie zet de natuurlijke suikers in de druif om in alcohol. Fermentatie kan van nature tot stand komen, maar soms voegen wijnproducenten gist toe om het proces een handje te helpen. Om witte wijn te maken worden de druiven geperst voor de fermentatie. Rode wijn wordt geperst na de fermentatie. Bij de volgende stap wordt de wijn gerijpt in roestvrijstalen of eiken vaten totdat het klaar is om gebotteld te worden.

Wat is het verschil?

Het voornaamste verschil tussen de witte, rode en rosé wijnen is het fermenteren met of zonder velletje en hoelang deze fermentatie met het velletje plaatsvindt.

Witte wijn:

Bij witte wijn worden de druiven geperst en worden de velletjes, pitjes en takjes uit de most (most is het vers geperste, maar nog niet vergiste sap) verwijderd voor het fermenteren. Witte wijn hoeft dus niet van witte druiven te worden gemaakt. Witte wijn kan ook van blauwe druiven gemaakt worden, de schil zorgt tenslotte voor de kleur.

Rode wijn:

Bij rode wijn worden de geplette blauwe druiven gefermenteerd met de velletjes, pitjes en takjes. Hoe roder de rode wijn is van kleur, hoe langer de schil in de most gelegen heeft. Het gevolg is dat rode wijn rijk is aan plantenstoffen uit die velletjes, zoals tannine. Er wordt gesteld dat rode wijn gezonder of minder ongezond is dan witte wijn. Maar waarom is dat? Omdat wij geen specialisten zijn zullen we hier niet verder op ingaan. Duidelijk mag zijn dat alcoholconsumptie nooit wordt aangeprezen om de gezondheid te verbeteren.

Rose wijn:

Is rosé wijn een mengsel van rode en witte wijn? Nee, dit mag zelfs niet. Rosé wijn wordt zoals rode wijn gemaakt van blauwe druiven. Voor rosé wijn wordt de schil er binnen de 24 uur uit gehaald waardoor er maar een gedeelte van de kleur van de rode druif wordt afgegeven. Een uitzondering hierop is de Champagnestreek. Hier mag wel de rode en witte wijn gemengd worden om rosé champagne te maken. Het mag hier dus maar hoeft niet. In andere wijnstreken is het mengen van rode en witte wijn verboden.

Pak wijn

Zowel witte, rode als rosé wijn zijn in leverbaar in pak. Dit wordt ook wel wijn in pak, wijn in box, wijn in doos of bag in box genoemd. In andere blogs hebben we de voordelen van deze vorm van verpakking al beschreven. Doe er je voordeel mee en kies de voor jou perfecte wijn!

Samengevat

Het verschil tussen rode, witte en rosé wijn ligt dus aan het gebruiken van de schillen, steeltjes en pitjes van de druiven. Hoe donkerder de rode kleur van de wijn, hoe scherper de smaak en hoe langer de schillen gebruikt worden. Aan jou om jouw voorkeur te bepalen in zowel de soort wijn als de verpakkingsvorm!