Piemonte, Barbera wijnen, Arneis wijn, Nebbiolo

Barbera wijn

Barbera is een van de oudste druivensoorten van Italië en wordt vaak beschouwd als een van de meest traditionele wijnen van het land. Het wordt voornamelijk geproduceerd in Piemonte, maar wordt ook gekweekt in andere delen van Italië zoals Lombardije en Sicilië.

De Barbera druif is een van de meest productieve druivensoorten en is daarom een populaire keuze voor wijnproducenten. Het heeft een hoge opbrengst en een grote weerstand tegen ziekten, waardoor het gemakkelijk te telen is. De druiven zijn klein en donker van kleur, met een hoge concentratie van suiker en zuren.

Barbera wijn heeft een diepe, robijnrode kleur en is bekend om zijn krachtige smaken en aroma’s van kersen, zwarte bessen en kruiden. De wijn heeft vaak een hoog tanninegehalte en een stevige structuur, waardoor het een goede keuze is om te combineren met stevige gerechten zoals rundvlees, wild of kaas.

Barbera wijn gebieden

De Piemonte streek is de grootste producent van Barbera en wordt vaak beschouwd als de thuisbasis van de druif. De wijnen uit deze streek worden vaak beschreven als elegant en complex, met een goede balans tussen zoetheid en zuurheid. In de streek Monferrato wordt Barbera vaak gecombineerd met de druif Freisa, om zo de Barbera een frissere smaak te geven.

In Lombardije wordt Barbera vaak gecombineerd met de druif Croatina om een wijn te produceren met meer kracht en structuur. De wijnen uit deze streek worden vaak beschreven als vol en rijk van smaak, met aroma’s van donkere bessen en kruiden.

Sicilië is de enige andere Italiaanse regio waar Barbera wordt geproduceerd, hier wordt de druif vaak gebruikt om een wijn te maken met een meer fruitige smaak. De wijnen uit Sicilië worden vaak beschreven als zacht en soepel, met aroma’s van rood fruit en kruiden.

Populair alternatief

Barbera wijn is een populair alternatief voor de meer bekende wijnen zoals Barolo en Barbaresco. Hoewel deze wijnen vaak duurder zijn, biedt Barbera vaak een goede kwaliteit tegen een betaalbare prijs. Barbera wijn is vaak jong te drinken, hoewel sommige wijnen wel tot enkele jaren kunnen rijpen.