De 3 geheimen van een bag in box, bag in box wijn, online wijn kopen

Smaak-
profiel

Wat is smaak? Het is een complexe combinatie van mondgevoel, proeven en geur. Smaak is altijd anders. Het varieert per mens, per leeftijd, per stemming en nog veel meer. Smaak is de wisselwerking tussen mens en product. Een product kan constant zijn van eigenschappen, maar een mens is dat zeker niet. Smaakprofielen kunnen je helpen de wijn te kiezen die bij jou past.


Wijn Kiezen

Wijn kiezen is ook zo lastig. De wijn die je vandaag lekker vindt hoeft dat morgen niet te zijn. Maar over het algemeen kun je wel een profiel vinden dat het beste bij je smaak past.

Als je nog niet weet welke smaak bij je past, kan het best lastig zijn om een passende wijn te kiezen. Met de WYNZ smaakprofielen helpen we je hiermee.

Hieronder vind je de wijnsuggesties ingedeeld per profiel. De omschrijving van de smaakprofielen helpt je om de juiste keuze te maken.

Het smaakprofiel Licht & Fris

Deze lichte ‘easy drinking’ droge witte wijnen zijn de meest verkochte wijnen ter wereld. De wijnen met het smaakprofiel licht en fris zijn eigenlijk de tegenhanger van bier.
Het zijn frisse en opwekkende wijnen, die best wat zuur mogen hebben. Maar ook een pittige, frisse wijn. Gewoon een lekkere wijn die je kan doordrinken en bij veel gerechten past.
Wijnen met het smaakprofiel licht en fris zijn niet op hout bewaard en hebben geen een rijke fruitsmaak.

Lekker bij: Voorgerechten, salades, visgerechten en BB

Het smaakprofiel Elegant & Fruitig

Wijnen met het smaakprofiel elegant en fruitig zijn harmonische witte wijnen, die naar zacht, rijp fruit smaken. Toegankelijke wijnen met een mooie zachte smaak en mondgevoel, een heldere gouden kleur en frisse en romige geuren.

Lekker bij: Antipasta, gevogelte, vis & zeevruchten en rijke salades

Het smaakprofiel Rosé

Bij rosé wijn blijven de schillen van de blauwe druiven minder lang in het sap dan bij de rode wijn. Zodoende heeft rosé een lichtere kleur. Rosé wijn is in verschillende varianten te verkrijgen. 

De mooiste rosé wijnen worden in Frankrijk gemaakt, met name in Zuid Frankrijk in de Provence. WYNZ heeft een heerlijk lichte Rosé van het wijnhuis Fontaine de Clos in het Assortiment

Lekker bij: Een aperitief, borrel, lunch.

Het smaakprofiel Licht & Soepel

Wijnen met het smaakprofiel licht en soepel zijn toegankelijke, lichte rode wijnen met een fruitig karakter. Ze hebben een soepele structuur en een subtiele smaak, geuren van fruit en kruiden. Verder zijn ze makkelijk drinkbaar door de soepele tannines.
Zomers ook prima om licht gekoeld te serveren!

Lekker bij: gegrild gevogelte, lichte pastagerechten en kaasplankjes.

Het profiel Stevig & Sappig

Wijnen met het smaakprofiel stevig en sappig zijn rode wijnen met een zachte en krachtige smaak. Wijnen die niet te licht maar zeker niet te zwaar zijn en zich makkelijk aanpassen aan diverse gerechten en situaties. Door de vele diverse smaken en geuren in de wijn die begeleid worden door verfijnde zuren zijn de wijnen zeer goed drinkbaar en combineren ze snel en makkelijk bij een ruime selectie van gerechten.

Lekker bij: rijke pastagerechten, gegrild rood vlees, gestoofd of gebraden vlees en kaas

Het profiel Krachtig & Vol

Wijnen met het smaakprofiel kracht en vol zijn de meest gekleurde van het stel. Diepe rode, soms wel zwarte kleur met een stevige tannine structuur. De tannine zorgen ervoor dat de wijn in balans blijft, het blijft in harmonie en zorgt voor een mooie krachtige smaak in de mond. Dit is de reden dat deze wijnen perfect combineren met dikke, sappige stukken rood vlees. De wijn leent zich ook prima als borrelwijn zonder eten vanwege de enorme kracht en smaak in je glas.

Lekker bij: Risotto, grill, kruidige ovenschotels, sappig rood vlees