De Abruzzen

De Abruzzen is een wijngebied in de kuit van de laars van Italië. Het ligt in het midden van het schiereiland, ter hoogte van Rome, maar aan de andere kant van de Apennijnen en het gebied grenst aan de Adriatische zee. Het is er ruig en bergachtig en slechts 2% van de bevolking woont er. Des te rijker is de Abruzzen aan natuurschoon … en er is genoeg ruimte voor wijnbouw. Lange tijd werd hier vooral massawijn gemaakt, maar net als in heel Italië is er een sterke kwaliteitsslag geweest. Abruzzen staat als wijngebied weer op de kaart en verreweg de meest bekende herkomstbenaming van de streek is Montepulciano d’Abruzzo.

De wijn

De wijn wordt gemaakt van de Montepulciano druif (de tweede meest aangeplante druif in Italië)en wordt soms aangevuld met maximaal 15% Sangiovese. Deze rode wijnen kenmerken zich door hun ronde en soepele karakter en uitbundige fruitigheid, vaak gecombineerd met een licht kruidige toon. In de fruitigheid komt vooral rood en donker fruit naar voren, zoals aardbei, zure kersen, zwarte bes (cassis) en braam. Soms is het fruit net wat jamachtig en doet het licht gestoofd en iets zoet aan, zeker in warmere gebieden of wanneer de zon uitbundig geschenen heeft en de druiven een volle rijpheid hebben bereikt. Toch blijft de wijn fris en makkelijk door de aanwezige, fijne zuren en mooie, niet te heftige tannines. Een heerlijke, frisse en fruitige rode wijn dus die prima wat extra gekoeld geserveerd mag worden. Zo kan deze rode wijn prima geschonken en gedronken worden op de net iets warmere dagen. En tegelijkertijd ook prima dienst doen als een wat lichtere, sappige wijn op de koelere dagen of avonden. Dat maakt deze wijn dan ook multi inzetbaar.

Wijn en spijs

Ook breed inzetbaar is de wijn bij eten. Eigenlijk past hij ook weer prima bij de heerlijkheden en het makkelijkere eten dat we vaak doen in de warmere maanden. Een Montepulciano combineert bijvoorbeeld prima met pizza, pasta’s en bij gegrild vlees…van de BBQ natuurlijk. Zeker niet alleen het rode vlees, zoals lam, ook een lekker gekruid stukje kip of varkensvlees zijn prima partners. Of drink hem bij een makkelijke maaltijd, borrel of aperitief met ciabatta en anti-pasti, zoals lekkere hammen, kaasjes, olijven en dergelijke.

Verwarring

Overigens moeten we de Montepulciano d’Abruzzo niet verwarren met de Rosso di Montepulciano en Vino Nobile de Montepulciano. Dat zijn rode wijnen uit het dorpje Montepulciano in Toscane en worden van de sangiovese druif gemaakt. Een beetje verwarrend, dat wel.