Tempranillo

De tempranillo is een blauwe druivensoort die behoort tot de edele druivenrassen van de vitis vinifera die bedoeld zijn om wijn van te maken.

De druif heeft een dikke schil en groeit het best op hoger gelegen gronden, maar kan ook tegen een warm klimaat. Om veel zuur, aroma’s en elegantie te krijgen, is een koeler klimaat nodig. Maar om de hoge suikergehaltes en dikke schil te krijgen voor de intense kleur, is warmte nodig. In het binnenland van Spanje op hoger gelegen vlaktes, zijn de dagen warm en koelt het ‘s nachts voldoende af. Hier gedijt de tempranillo het best, met als toonvoorbeeld de Ribera del Duero.

De tempranillodruif heeft veel aroma en wordt daarom veel gebruikt in assemblages. De rioja wijnen zijn blends van tempranillo met ondersteunende druiven als grenache en carignan (in Rioja mazuelo genoemd). Door de grotere hoogte in de Ribera del Duero kunnen hier cépage wijnen worden gemaakt. In Toro heerst over het algemeen een hogere temperatuur en daardoor is hier een kloon ontstaan, de tinta de Toro, die tegen hogere temperaturen kan.

Om tot volledige rijkdom te komen heeft de druif een warm klimaat nodig. Vooral in Spanje op het warme massiefplat is de druif de basis voor wijnen van hoge kwaliteit. Het is de druif voor de beroemdste wijnstreken in Spanje, de Ribera del Duero, Rioja, maar ook in Navarra en Penedès, twee Noord-Spaanse wijnstreken, speelt de tempranillo een grote rol. Daarnaast komen we een grote hoeveelheid van de druif nog tegen in de Languedoc-Roussillon.

(bron: Wikipedia)