Pecorino wijn

De druif Pecorino is een heel bijzondere. Hoewel hij grote gelijkenissen vertoont met de Passerina, is het vooral zijn geschiedenis dat leest als een uniek verhaal. Ooit was deze druif immers uitgestorven. Of dat dachten we. Tegenwoordig is deze wijn echter terug van weggeweest. De druif zelf is dan ook in talloze andere combinaties terug te vinden.

De Pecorino druif

De ooit zo goed als uitgestorven Pecorino druif is een wit druivenras afkomstig uit de Abruzzen. Het wordt in de praktijk wel vaker eens vergeleken met de Passerina. Onder andere de gelijkenissen tussen de verschillende appellaties bekrachtigen die vergelijking. In de praktijk geeft dat dan ook een optimale keuzemogelijkheid tussen de verschillende wijnen. Zo kan u bijvoorbeeld kiezen voor een verfrissende witte wijn zonder houtrijping. Vaak heeft zo’n  witte wijn een fruitige toets van peer en perzik. Toch behoren ook bloemigere varianten tot de mogelijkheden, zeker indien de  druiven gemengd worden met Passerina en Trebbiano d’Abruzzo. Tot slot kan men op basis van de druif zelfs schuimwijnen maken. Ook hier gaat het meestal wel om een blend met andere druivenrassen.

Kenmerken van de Pecorino wijn

De Pecorino witte wijn was lange tijd in de vergetelheid geraakt. Pas recent begon het opnieuw aan belang te winnen. Tegenwoordig wordt het dan ook gezien als een originele Italiaanse wijn met een speciale minerale toets en een dronk van geel fruit.

Veel is natuurlijk afhankelijk van welke Pecorino wijn u selecteert. Een echte aanrader is bijvoorbeeld de Artemisia Pecorino: een droog en fris wit wijntje dat al verschillende hoog aangeschreven Tre Bicchieri awards in de wacht wist te slepen. Intussen draagt het in de Abruzzo zelfs een DOC-status.

Een ander belangrijk kenmerk van de Pecorino wijn is zijn complexiteit en finesse. Toch blijkt dat wel voornamelijk aanwezig te zijn bij de oudere flessen. In de andere gevallen is het fris en levendig karakter echter altijd wel aanwezig. Dat laatste geldt eveneens voor zijn typerende aroma’s die doen denken aan venkel, groene appel, anijs en citroenfruit.