wijn classificaties, Italiaanse wijnen online

Italiaanse wijn classificaties

Hoe moet je de wijn etiketten lezen

Ken je dat, ben je een Italiaanse wijn aan het uitzoeken maar er is zoveel keuze om uit te kiezen. Hierdoor kun je een gemiddelde wijn niet meer onderscheiden van een geweldige wijn. Op de etiketten heb je de aanduidingen gezien, maar wat betekenen ze nu eigenlijk? Koop jij jouw Italiaanse wijnen online?

Italiaanse wetten

In de jaren zestig heeft Italië een reeks wetten ingevoerd om de kwaliteit en authenticiteit van de Italiaanse wijnen te garanderen maar deze afkortingen heb je vast wel eens gezien. Deze classificaties zijn ontworpen om je te helpen de kwaliteit van de wijn die je koopt te identificeren en waar deze vandaan komt.

We hebben de classificaties op een rijtje gezet zodat het jou kan helpen met het maken van een keuze uit de verschillende Italiaanse wijnen. We bespreken de volgende wijnen:
– DOCG
– DOC
– IGT
– DOP
– VdT

Italiaanse wijn: DOCG

Binnen dit gevarieerde landschap van wijnen nemen de DOCG-wijnen (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) een speciale plaats in. Deze classificatie vertegenwoordigt de hoogste kwaliteit en de strengste regelgeving voor Italiaanse wijnen, en het is een waarborg voor herkomst en productiemethoden.

Het DOCG-systeem is bedoeld om de authenticiteit en kwaliteit van Italiaanse wijnen te beschermen en te waarborgen. Het gaat verder dan de eerdere classificatie, DOC (Denominazione di Origine Controllata). Door nog striktere voorschriften op te leggen aan de wijnproductie. Inclusief de specifieke geografische herkomst, de toegestane druivenrassen, de maximale opbrengst per hectare, de vinificatiemethoden en zelfs de minimale rijpingsperiode.

Voorbeelden

Wat deze wijnen zo bijzonder maakt, is niet alleen hun superieure kwaliteit, maar ook de unieke geografische en klimatologische omstandigheden waarin ze worden geproduceerd. Elke DOCG-wijn komt uit een specifieke regio in Italië en vertegenwoordigt de karakteristieke smaken en aroma’s van dat gebied. Enkele beroemde voorbeelden van DOCG-wijnen zijn:

  • Brunello di Montalcino: Afkomstig uit de heuvels van Toscane, rode wijn gemaakt van de Sangiovese Grosso-druif. Brunello di Montalcino is een van de beste en meest krachtige Italiaanse rode wijnen, vaak met een lange rijpingsperiode.
  • Barolo: Geproduceerd in de regio Piemonte, is Barolo een robuuste rode wijn gemaakt van de Nebbiolo-druif. Het staat bekend om zijn tanninegehalte en complexe smaken, vaak met tonen van rozen, teer en rode vruchten.
  • Chianti Classico: Uit het hart van Toscane komt deze rode wijn, meestal gemaakt van Sangiovese-druiven. Chianti Classico staat bekend om zijn levendige zuurgraad, fruitige aroma’s en medium body.
  • Amarone della Valpolicella: Deze unieke rode wijn, geproduceerd in de regio Veneto. Wat Amarone bijzonder maakt, is de productiemethode. Waarbij de druiven eerst zijn gedroogd om de concentratie van suikers en smaken te verhogen voordat ze worden gefermenteerd.
  • Franciacorta: Dit is een sprankelende wijn, de Italiaanse tegenhanger van Champagne. Het wordt geproduceerd in de regio Lombardije met behulp van de traditionele methode voor het maken van mousserende wijnen.

De DOCG-classificatie is niet alleen een erkenning van de hoge kwaliteit van deze wijnen, maar het helpt ook bij het behouden van de traditionele wijnbouwpraktijken en het bevorderen van duurzame landbouw in de regio’s waar ze worden geproduceerd. Bij het proeven van een DOCG-wijn krijg je niet alleen een glas heerlijke wijn, maar ook een stukje van de Italiaanse geschiedenis, cultuur en terroir.

Italiaanse wijn: DOC

DOC – “Denominazione di Origine Controllata” is het op één na hoogste kwaliteitsniveau – waarbij deze aanduiding van gecontroleerde oorsprong betekent.

Een belangrijk aspect van de Italiaanse wijntraditie is het systeem van Denominazione di Origine Controllata (DOC), wat vertaald kan worden als “Gegarandeerde Herkomstbenaming”. Dit systeem, dat in 1963 werd ingevoerd, speelt een cruciale rol bij het waarborgen van de kwaliteit en herkomst van Italiaanse wijnen, terwijl het tegelijkertijd de verscheidenheid aan wijnstijlen en -smaken in het land weerspiegelt.

Systeem

Het DOC-systeem heeft tot doel de oorsprong, productiemethoden en kwaliteitsnormen van wijnen te reguleren. Elke DOC-wijn wordt geproduceerd volgens strikte richtlijnen die specifiek zijn voor de regio waaruit de wijn afkomstig is. Deze regels bepalen onder andere welke de druivenrassen die gebruikt worden. Dit zijn de maximale opbrengsten per hectare, de rijpheid van de druiven bij de oogst en de vinificatiemethoden. Hierdoor krijgt de wijn zijn eigen unieke karakter en expressie van het terroir behoudt.

Italië kent honderden DOC’s, elk met zijn eigen unieke kenmerken en geschiedenis.

Het Italiaanse DOC-systeem is een prachtig voorbeeld van hoe een land zijn wijnbouwtradities en cultureel erfgoed kan koesteren en tegelijkertijd aan de moderne eisen van kwaliteitscontrole kan voldoen. Elke fles DOC-wijn vertelt een verhaal van de regio, de druiven en de ambachtslieden die samenwerken om een heerlijke en karaktervolle wijn te creëren. Of je nu een doorgewinterde wijnkenner bent of gewoon van een goed glas wijn houdt, het ontdekken van Italiaanse DOC-wijnen biedt een kans om de diversiteit en rijkdom van de Italiaanse wijncultuur te ervaren.

Italiaanse wijn: IGT

IGT is de breedste categorie van Italiaanse wijnen. Alle druiven in een IGT-wijn moeten afkomstig zijn uit de regio die op het etiket staat vermeld. IGT wijnen zijn een belangrijk onderdeel van het Italiaanse wijnassortiment en vormen een brug tussen de traditionele wijnregio’s en de meer experimentele wijnstijlen.

Betekenis van IGT

De term “Indicazione Geografica Tipica” kan worden vertaald als “Typische Geografische Aanduiding”. IGT wijnen zijn een wijnclassificatie die de mogelijkheid biedt om wijnen te maken die buiten de strikte regels van de bekende herkomstbenamingen vallen, zoals Denominazione di Origine Controllata (DOC) en Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). IGT-wijnen kunnen worden geproduceerd met druiven uit een bepaalde geografische regio binnen Italië, maar ze bieden wijnmakers meer vrijheid in termen van druivensoorten, vinificatietechnieken en blendcombinaties.

Diversiteit en Creativiteit

Een van de meest opvallende kenmerken van IGT wijnen is de vrijheid die wijnmakers hebben om te experimenteren en te innoveren. Dit heeft geleid tot een grote diversiteit aan wijnstijlen en smaakprofielen binnen de IGT-categorie. Wijnmakers kunnen variëren van traditionele en autochtone druivenvariëteiten tot internationaal bekende druiven, en ze kunnen zowel single-variëteitswijnen als blends produceren. Hierdoor kunnen ze inspelen op zowel lokale smaakvoorkeuren als internationale trends.

Bekende IGT-regio’s

Enkele bekende IGT-regio’s in Italië zijn:

  • Toscana IGT: Deze regio, gelegen in het hart van Italië, omvat wijnen die variëren van elegante Sangiovese-blends tot krachtige Supertuscans. Vaak zijn Franse en Italiaanse druivenvariëteiten gecombineerd.
  • Veneto IGT: Deze regio omvat het beroemde wijngebied Valpolicella, productie van de Amarone en Ripasso wijnen, naast andere innovatieve wijnstijlen.
  • Sicilia IGT: Het eiland Sicilië heeft de IGT-classificatie gebruikt om opvallende wijnen te maken. Van zowel inheemse als geïntroduceerde druiven, profiterend van het warme mediterrane klimaat.

Een Evoluerend Landschap

IGT-wijnen ooit gezien als minder prestigieus dan hun DOC- en DOCG-tegenhangers, heeft de afgelopen decennia een verandering plaatsgevonden. Veel IGT-wijnen hebben wereldwijde erkenning gekregen voor hun kwaliteit en originaliteit. Sommige IGT-wijnen, zoals de Supertuscans, behoren zelfs tot de meest begeerde en kostbare flessen ter wereld.

In de wereld van de Italiaanse wijn zijn IGT-wijnen een fascinerende categorie. De diversiteit van het land, zijn wijnbouwtradities en de creativiteit van zijn wijnmakers worden weerspiegelt. Of je nu op zoek bent naar een klassieke wijnervaring of juist iets nieuws en spannends wilt ontdekken, IGT-wijnen bieden een breed scala aan opties om van te genieten.

Italiaanse wijn: DOP

DOP-wijnen vertegenwoordigen een eerbetoon aan het unieke karakter van de verschillende Italiaanse regio’s, waarbij elk gebied zijn eigen druivensoorten, terroir en wijnbereidingstechnieken heeft. Dit resulteert in een uitgebreide variëteit aan wijnen die het verhaal van de lokale cultuur, geschiedenis en geografie vertellen.

Certificering

De DOP-certificering gaat veel verder dan alleen het identificeren van de geografische oorsprong van een wijn. Het stelt strikte normen vast voor elk aspect van de wijnproductie, van de druiventeelt tot het bottelen van de wijn. Deze normen zorgen ervoor dat de kwaliteit en integriteit van de wijn behouden blijven en dat consumenten kunnen vertrouwen op de vermelde herkomst en eigenschappen van de wijn.

Voorbeelden

Een voorbeeld van een beroemde DOP-wijn is de Chianti, afkomstig uit de gelijknamige regio in Toscane. Deze wijn, gemaakt van de Sangiovese-druif en vaak geprezen om zijn levendige zuurgraad, fruitige karakter en elegante tannines. Het DOP-label garandeert de productie van de Chianti wordt volgens de traditionele methoden van de regio. Dit draagt bij aan de unieke smaak en persoonlijkheid van de wijn.

Een ander opmerkelijk voorbeeld is de Barolo, afkomstig uit de regio Piemonte. Gemaakt van de Nebbiolo-druif, staat Barolo bekend als de ‘koning der wijnen’. Het biedt een diepgaande en complexe ervaring voor de zintuigen. De DOP-certificering van Barolo benadrukt niet alleen de oorsprong, maar ook de specifieke vinificatiemethoden. Deze zijn cruciaal voor het behoud van de traditionele kwaliteit en smaak.

Het systeem

Het DOP-systeem stimuleert niet alleen de productie van kwaliteitswijnen. Het draagt ook bij aan het behoud van de lokale landbouwtradities en de economie van de regio’s. De bescherming van de herkomstbenaming stimuleert producenten om de traditionele methoden en inheemse druivensoorten in ere te houden. Wat op zijn beurt leidt tot een diversiteit aan smaken en een uniek culinair erfgoed.

In een wereld waar massaproductie en uniformiteit vaak de boventoon voeren, bieden Italiaanse DOP-wijnen een verfrissend alternatief. Ze herinneren ons eraan dat wijn niet alleen een drank is, maar ook een cultureel symbool dat de geschiedenis, het landschap en de passie van een heel volk weerspiegelt. Dus, de volgende keer dat u geniet van een glas Italiaanse DOP-wijn, weet dan dat u niet alleen een drankje proeft, maar ook een stukje van de Italiaanse ziel.

Italiaanse wijn: VdT

Italiaanse VdT (Vino da Tavola) wijnen hebben een unieke en fascinerende plek in de wereld van de Italiaanse wijnproductie. Hoewel ze formeel worden geclassificeerd als tafelwijnen, vertellen ze een verhaal van diversiteit, creativiteit en vrijheid binnen de Italiaanse wijnindustrie.

In Italië heeft wijn een diepgewortelde culturele betekenis en wordt het beschouwd als een integraal onderdeel van het dagelijks leven en de gastronomie. Binnen dit landschap van bekende wijnregio’s en gevestigde appellaties vormen de VdT-wijnen een interessante categorie. In tegenstelling tot de strikte regels en voorschriften die gelden voor andere Italiaanse wijnen, hebben VdT-wijnen meer vrijheid in hun productie.

De categorie Vino da Tavola

De categorie Vino da Tavola, wat letterlijk ‘tafelwijn’ betekent, is oorspronkelijk bedacht om wijnen te labelen die buiten de vastgestelde regio’s en regels vielen. Dit betekende niet per se dat deze wijnen van mindere kwaliteit waren, maar eerder dat ze niet binnen de strikte normen pasten die gelden voor DOC (Denominazione di Origine Controllata) en DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) wijnen. Dit gaf wijnmakers de vrijheid om experimenteel te zijn en verschillende druivenrassen te gebruiken zonder te worden beperkt door traditionele voorschriften.

Aandacht

Hoewel de meeste aandacht vaak uitgaat naar de beroemde DOCG- en DOC-wijnen uit regio’s als Toscane, Piemonte en Veneto, bieden VdT-wijnen een alternatieve en soms verrassende kijk op Italiaanse wijn. Deze wijnen kunnen afkomstig zijn uit minder bekende wijnregio’s en kunnen zowel traditionele als inheemse druivenrassen omvatten, waardoor ze een breed scala aan smaken en aroma’s presenteren.

Het proeven van Italiaanse VdT-wijnen is een ontdekkingsreis op zichzelf. Elke fles vertelt zijn eigen verhaal, een verhaal dat verder gaat dan regels en normen en dat de vrijheid van de wijnmaker weerspiegelt om iets unieks en bijzonders te creëren. Of het nu gaat om een blend van ongebruikelijke druivenrassen, een experimentele rijpingstechniek of een gedurfde combinatie van smaken, VdT-wijnen zijn een eerbetoon aan de diversiteit en creativiteit die de Italiaanse wijnwereld te bieden heeft.

Italiaanse wijnen Online

WYNZ heeft diverse Italiaanse wijnen online in het assortiment. Bekijk ze allemaal in de WYNZ Shop en koop jouw Italiaanse wijnen online.

Italiaanse wijnen online kopen is veilig en vertrouwd bij WYNZ. Om Italiaanse wijnen online te kopen ga je naar de WYNZ shop.