wijn classificaties

Italiaanse wijn classificaties

Hoe moet je de wijn etiketten lezen

Ken je dat, ben je een Italiaanse wijn aan het uitzoeken maar er is zoveel keuze om uit te kiezen. Hierdoor kun je een gemiddelde wijn niet meer onderscheiden van een geweldige wijn. Op de etiketten heb je de aanduidingen gezien, maar wat betekenen ze nu eigenlijk? Koop jij jouw Italiaanse wijnen online?

Italiaanse wetten

In de jaren zestig heeft Italië een reeks wetten ingevoerd om de kwaliteit en authenticiteit van de Italiaanse wijnen te garanderen maar deze afkortingen heb je vast wel eens gezien. Deze classificaties zijn ontworpen om je te helpen de kwaliteit van de wijn die je koopt te identificeren en waar deze vandaan komt.

We hebben de classificaties op een rijtje gezet zodat het jou kan helpen met het maken van een keuze uit de verschillende Italiaanse wijnen. We bespreken de volgende wijnen:
– DOCG
– DOC
– IGT
– DOP
– VdT

Italiaanse wijn: DOCG

DOCG – “Denominazione di Origine Controllata en Garantita” is de hoogste classificatie die Italiaanse wijnen kunnen krijgen. Hierdoor zijn DOCG de beste Italiaanse wijnen. Belangrijk bij deze classificatie is dat er bij elke fles gecontroleerde productiemethoden en gegarandeerde wijnkwaliteit zijn. Hierom zijn er strikte regels voor de productie van DOCG wijnen. Met name de druivensoorten, opbrengstlimieten, druivenrijpheid, wijnbereidingsprocedures en rijping op vat of fles. Ten eerste is elke DOCG wijn is onderworpen aan officiële proefprocedures. Ten tweede is om namaak te voorkomen, zijn de flessen voorzien van een genummerd overheidszegel. Er zijn nu 74 DOCG wijnen in Italië, voornamelijk uit de regio’s Piemonte, Toscane en Veneto.

Italiaanse wijn: DOC

DOC – “Denominazione di Origine Controllata” is het op één na hoogste kwaliteitsniveau – waarbij deze aanduiding van gecontroleerde oorsprong betekent. Maar om tot deze classificatie te komen, zijn er nog steeds zeer strikte regels die moeten worden gevolgd met betrekking tot kwaliteit en authenticiteit.
Wist je dat er 329 verschillende DOC-wijnen in Italië zijn, elk met een reeks wetten die de toegestane druivensoorten, maximale oogstopbrengsten en verouderingsvereisten regelen. Deze regels hebben betrekking op vele soorten wijn, en omvatten zowel rode als witte wijnsoorten.

Italiaanse wijn: IGT

IGT – “Indicazione Geografica Tipica” (ook wel IGP) is de breedste categorie van Italiaanse wijnen. Alle druiven in een IGT-wijn moeten afkomstig zijn uit de regio die op het etiket staat vermeld. Er zijn geen andere eisen aan deze categorie qua stijl en het laat toe om buitenlandse druivenrassen op te nemen. Maar dit betekent niet dat alle IGT-wijnen van mindere kwaliteit zijn. Sommige niet-traditionele wijnen vallen onder deze classificatie omdat de producent zich niet wil houden aan de strengere regels voor de meer traditionele DOC- of DOCG-classificatie.

Italiaanse wijn: DOP

DOP – “Denominazione di Origine Protetta” is in 1992, in de Italiaanse wetgeving geïntroduceerd. Met deze wet wordt ervoor gezorgd dat alleen de producten daadwerkelijk van oorsprong uit dat gebied zijn toegestaan in de handel als zodanig. Het doel van de wet is de reputatie van de regionale levensmiddelen te beschermen en de oneerlijke concurrentie en misleiding van de consument door niet-echte producten op te heffen. Deze wetten beschermen de namen van o.a. wijnen, kazen, hammen, worsten, olijven, bier, en zelfs regionale brood, fruit en groenten.

Italiaanse wijn: VdT

Vino da Tavola (VdT) betekent “tafelwijn”. Tafelwijnen hebben geen geografische aanduiding en worden gemaakt van druiven die overal in Italië worden verbouwd. Maar deze wijnen worden meestal niet geëxporteerd, omdat ze over het algemeen van mindere kwaliteit zijn.

WYNZ heeft diverse Italiaanse wijnen in het assortiment. Bekijk ze allemaal in de WYNZ Shop en koop jouw Italiaanse wijn online.