Mucchietto, lekkere wijnen

Het etiket verkoopt de wijn

Het wijnetiket

Het etiket verkoopt de wijn, dus moet deze mooi, verzorgd en duidelijk zijn. Bij een complex product als wijn, doet een goed etiket al 80% van het werk. Want zeg nou zelf, hoe vaak heb je voor het wijnschap gestaan en geen idee gehad welke lekkere wijnen je moest kiezen?

Juist ja, net als vele andere heb je voor een lekkere wijnen gekozen omdat het etiket je aansprak. Een fles met een mooi etiket is wel verleidelijker om te kopen dan een fles met een saai, eentonig etiket. Onbewust zegt ons brein dat het hier dan niet gaat om een kwaliteitswijn.

Het wijnetiket kan erg complex zijn, vooral in de klassieke wijnlanden zoals Frankrijk, Italië en Spanje. Geen zorgen we gaan het niet hebben over de informatie die je kunt lezen op het etiket! We gaan het hebben over hoe wijn wordt gekozen.

Lekkere wijnen

De meest intuïtieve manier is een wijn kiezen omdat het etiket zo mooi is. Je hebt  wijnetiketten met grappige namen, artistieke of opvallende. Maar het design van een wijnetiket zegt natuurlijk NIETS over de smaak van de wijn, hooguit over welke uitstraling de wijnproducent wil hebben.

Maar wat zegt een etiket dan wel? Soms kan het etiket nog zo mooi zijn, terwijl de inhoud meer richting azijn gaat of dat het toch niet is wat je verwachtte. Vaak worden we ook niet echt wijzer van de tekst op het etiket. Is het etiket mooi en spreekt de prijs je aan, dan valt de keus dan op de wijn met het mooie etiket. Het etiket en de wijn zijn dus onlosmakelijk verbonden.

Je kunt bij een etiket ook afgaan op een bekende naam. Met een gerenommeerd huis ben je altijd goed af, toch? Hm, dat kan. Maar het kan ook best zijn dat je die bekende wijn helemaal niet lekker vindt. Een slecht criterium dus, of je moet willen scoren bij vrienden, collega’s of zakenrelaties die ook een wow-gevoel krijgen bij die chique naam.

Bij wijn draait het eigenlijk maar om één ding, wat vind je zélf lekkere wijnen? Dus geen gedoe over gebieden, speciale blends of rijping, maar alleen de focus op wat jij graag in je glas ziet verschijnen.

Zelfhulp met de smaakprofielen

Maak gebruik van de hulp die je wordt geboden bij het kiezen van voor jou lekkere wijnen. Met de indeling van wijn in de smaakprofielen kun je al een goede filter maken, zonder nog maar een etiket te hebben gezien.

De wijn in bag in box

Veel bag in box wijnen zijn voorzien van een mooi vorm gegeven doos, dit is eigenlijk het etiket van de fles. Ook deze vormgeving zegt niets voor de inhoud van de doos, de wijn! Laat je niet verleiden door een mooi etiket of doos, kies de wijn die bij jou past, die je lekker vindt. Kun je niet kiezen? Maak dan gebruik van onze smaakprofielen, het maakt jouw keuze voor lekkere wijnen een stuk makkelijker en waarschijnlijk ook een stuk beter!