beaujolais wijn

Beaujolais wijn

Geschatte leestijd: 3 minuten

Beaujolais wijn

Beaujolais wijn wordt geproduceerd in centraal oostelijk Frankrijk, in de regio gelegen ten noorden van Lyon en ten zuiden van Macon.

beaujolais wijn

Geschiedenis in het kort

De Romeinen hebben de eerste wijngaarden in de Beaujolais rond de berg Brouilly gepland. Aan het einde van de 14e eeuw, toen de hertog van Bourgogne besloot zich te concentreren op het planten van de Pinot Noir wijnstokken, kozen de Beaujolais in het zuiden ervoor om alleen Gamay wijnstokken te planten voor de wijnproductie. De Gamay druif is sterker, eerder rijp en produceert een sterkere, meer fruitige wijn dan Pinot Noir. Hierdoor ontstaat een onderscheidend verschil tussen de twee regio’s.

Het gebied

De Beaujolais regio bestaat uit 55.000 hectare, 55 km lang en 14 km breed. Van de noordelijke heuvels en valleien komen de Beaujolais Village en de Crus wijnen. Dit zijn de meer complexe volle Beaujolais wijnen. Ten zuiden van de rivier waar het land vlakker is, komen de lichtere, meer fruitige wijnen die bekend staan als Beaujolais en Beaujolais Nouveau.

De Beaujolais

De Beaujolais wijn wordt onderverdeeld in drie classificaties: Beaujolais, Beaujolais Village en Beaujolais Crus.

Beaujolais en Beaujolais Nouveau
Beaujolais Nouveau is een unieke categorie van zeer lichte, eenvoudige wijnen die kort na de oogst op de markt komen. De categorie werd in de jaren 70 gecreëerd door Georges DuBoeuf, één van de grootste wijnhandelaren in Frankrijk, om van tevoren geld te genereren terwijl de “echte” Beaujolais wijnen tot maart of later in vaten rijpten.

De Fransen beschouwen deze feestelijke wijnen als perfect voor feesten en horecagelegenheden.

Beaujolais Village
Heerlijke en toegankelijke wijnen uit meer gewaardeerde terroirs in de noordelijke helft van Beaujolais. De Beaujolais wijn is afkomstig uit 39 dorpen en hun omliggende gebieden. Deze wijnen zijn complexer dan een ‘Beaujolais’ en hebben een veel diepere kleur en smaak. Met name die van rood en zwart fruit en bessen met subtiele minerale tonen.

De Fransen noemen deze wijnen expressief, en beschouwen ze als beter voor de betere keukens vanwege hun vleugje extra structuur en complexiteit.

Beaujolais Crus
Dit is de Beaujolais met de hoogste kwaliteit, afkomstig uit de tien meest onderscheidende terroirs in het noorden ((Morgon, Fleurie, enz.).

De Fransen beschouw deze wijnen als perfecte wijnen om te verouderen en te combineren met een nog meer verfijnde keuken.

Beaujolais Village Bag in Box

Van het wijnhuis Cave du Chateau des Loges heeft WYNZ een heerlijk Beaujolais in het assortiment. Het is een wijn met een diepe en intense robijnrode kleur met levendige tinten. Expressief, de neus biedt kruidige, geroosterde en vanille geuren met enkele fruitige tonen zoals kersen en bramen. De wijn is vol harmonie, rond en smaakvol. In de mond worden dezelfde aroma’s onthult als in de neus vermengd met zwarte bessen.