Wijn in bag in box

Bourgogne Wijn

Bourgogne wijnen

Andere wijnhuizen hebben prachtige Pinot Noirs gemaakt, maar geen enkele wekt de passies op als een echte Bourgogne wijn.

We zouden lyrisch kunnen schrijven over de wijn wonderen van Bourgogne, maar een man met veel meer ervaring heeft eigenlijk alles al verwoord. Kermit Lynch (schrijver van ‘Adventures on the Wine Route’ schreef het volgende:
 
“Alleen bij Bourgogne doen de details er zo hartstochtelijk toe … zo vreselijk als je een geweldige wijn hebt en er is geen manier om te weten welke het is. Andere wijnhuizen hebben prachtige Pinot Noirs gemaakt, maar geen enkele wekt de passies op als een echte Bourgogne wijn. En geen andere wijn is zo Frans. Californië heeft een aantal opmerkelijke flessen geproduceerd, maar de California Pinot Noir is voor Bourgogne wat het Empire State Building is voor de Notre-Dame”.
 
De Pinot Noirs van Bourgogne worden geprezen om hun zijdezachte tannines. Deze tot nadenken zettende smaken hebben het ongelooflijk vermogen om het terroir (complex samenspel van bodem en klimaat ) tot uitdrukking te brengen. De witte druiven uit de Bougogne worden gebruikt als maatstaf waarmee alle andere Chardonnay’s worden vergeleken en gecontrasteerd. De term “Bourgondisch” is een vaak gebruikte uitdrukking die wordt gebruikt om wijn te prijzen. Dit geldt overigens ook voor de wijnen die niet gemaakt zijn van Chardonnay en Pinot druif.

Bourgogne

Gelegen in het oosten en midden van Frankrijk, ten noorden van de stad Lyon, nabij de Zwitserse grens, heeft de Bourgogne-regio 6 grote wijnbouwgebieden; Chablis, de Côte de Nuits, de Côte de Beaune, de Côte Chalonnaise, Mâconnais en Beaujolais
Bourgogne is klein van formaat, maar de invloed ervan is groot en verreikend. De complexiteit van de Bourgogne wijnen is verreweg een van de meest complexe wijnregio’s van Frankrijk. Zoals eerder vermeld, zijn er 2 belangrijke druivensoorten in de Bourgogne, de Pinot Noir en de Chardonnay. Maar ook andere druiven worden er verbouwd zoals Aligoté en Gamay (Beaujolais).

Pinot Noir

De Pinot Noir is een van de beroemdste blauwe druiven van de wereld. De Pinot Noir rijpt vroeg en heeft het liefst een relatief koel en vochtig klimaat. Naast de Bourgogne en Champagne regio’s zijn daarom ook landen als Oostenrijk, Nieuw Zeeland, Australië, USA en Duitsland favoriet voor deze druif. De Pinot Noir wordt in Duitsland ook wel Spätburgunder genoemd
Een derde van alle Pinot Noir druiven wereldwijd staat aangeplant in Frankrijk. Het belangrijkste deel van de druiven vind je in de Bourgogne. Pinot Noir uit de Bourgogne is daarom een klassieker die je op je bucketlist moet hebben.

De Bag in Box Pinot Noir heeft een robijnrode kleur met paarse reflecties. Aroma’s van rode en zwarte bessen (bosbessen, bramen, kersen, aardbeien). Gestructureerd en zijdezacht, de smaak is soepel met zachte tannines..

Chardonnay

De chardonnay is een favoriet van menig witte wijnliefhebber. Zoals je ongetwijfeld al weet, is ‘Chardonnay’ dé druif waarvan alle witte Bourgognes gemaakt worden. Het beste bewijs dat witte Bourgognes in de smaak vallen, is het feit dat men ze overal ter wereld nabootst. De Chardonnay-druif wordt in enorm veel wijnstreken gebruikt, maar de Bourgogne Chardonnay blijft de beste.

De Bag in Box Chardonnay heeft een Kristalheldere kleur. Aroma’s van citrusvruchten, wit vruchtvlees (peer) en steenvruchten (wijnstokperzik), witte bloemen (meidoorn). Bloemig en fruitig, de smaak is rond en sappig met een levendige afdronk.

Aligoté

De oorsprong van de Aligoté oorsprong ligt  in Frankrijk in de Bourgogne. Daar wordt hij beschouwd als de tweede druif, naast de Chardonnay. Wijnen van de Aligoté zijn vrij neutrale, frisse wijnen, die minder fruitig zijn, en vaak wat hoger in de zuren zitten. De Aligoté staat ook wel bekend onder de namen: Plant Gris en Blanc de Troyes.

De Bag in Box Aligoté is een heerlijke droge witte wijn. De wijn heeft een lichtgouden kleur en zilverachtige reflecties. Aroma’s van noten, citrus en vers, wit fruit (peer, perzik). Fris en aromatisch, de smaak is pittig met een zoute afdronk.

Brouilly

Brouilly is één van de 10 Beaujolais cru’s uit de zuidelijke Bourgogne. Dit is het grootste en meest zuidelijk gelegen wijngebied in de Bourgogne en goed voor 20 procent van de totale productie. De rode wijnen die hier vandaan komen zijn fris van smaak en bezitten een minerale toets. De wijngaarden bevinden zich op de flanken van een voormalige vulkaan, de Mont Brouilly, waarvan de naam van de wijn en het dorp Brouilly zijn afgeleid.

De Bag in Box Brouilly  heeft een helderrode kleur met robijnrode reflecties. De wijn is expressief, charmant met tonen van roodfruitconfituur (aalbes, zwarte bes). De smaak is soepel, rijk aan zoete kruiden en rood fruit met rijpe tannines.

Beaujolais Village

Gamay is dé blauwe druif van de Beaujolais. Hij geeft een frisse en elegante rode wijn met veel fruit. Veel mensen kennen hem van de piepjonge Beaujolais Primeur, een fruitige wijn die al een paar weken na de oogst wordt gebotteld. Maar de Beaujolais kan zoveel meer zijn! Beaujolais-Villages is een van de meest zuidelijke wijngebieden in deze regio. Je proeft de zonnewarmte in de wijn. 

De Bag in Box Beaujolais Village is een fruitige en vlezige rode wijn. De wijn heeft een briljante rode kleur met paarse reflecties. Hij is elegant, intens met tonen van rood fruit (aardbei, kers). Rijk, vol, wijnachtig, de smaak biedt delicate tonen van bloemen (violet) en zoethout. De tannines zijn zijdezacht.