Bordeaux Bag in Box

Chateau Lyonnat

Op Chateau Lyonnat hebben vier generaties Milhade sinds 1961 elkaar opgevolgd om de beste cru van de Saint Emilion gebied te produceren. Een mooie geschiedenis van een wijnfamilie. Naast de traditionele wijnflessen, worden er ook mooie wijnen bag in box verpakkingen gemaakt, de Bordeaux bag in Box

Lyonnat, een gebied in beweging

Het Château Lyonnat wordt sinds het begin van de zeventiende eeuw aangemerkt als behorend tot het bisdom Bordeaux. Zij leveren al vier eeuwen aan de wijnkelders van het Vaticaan. De geschiedenis vertelt ons niet of de wijnen waren gereserveerd voor gewone prelaten of voor de grote kerkelijke massa’s. In ieder geval geven de aanzienlijke afmetingen van de kelders en de verschillende installaties aan dat de wijn zeer werd gewaardeerd. De imposante omvang van het landgoed beslaat maar liefst 180 ha.

In 1961 wordt Château Lyonnat overgenomen door Jean Milhade, die meteen de bevoorrechte locatie van het landgoed zag. Drie generaties later waken Gerard en Brigitte Milhade over het Château. Een echt familiebedrijf, sinds de 4e generatie vertegenwoordigd door Cécilia Guy Milhade en haar zus Charlotte Généré Milhade.

Een heel mooi wijngebied

Tegenwoordig beslaat het landgoed nog steeds 52 Ha. Gelegen op het hoogtepunt van Lussac-Saint-Emilion, bezit het een schat. Een uitgestrekt kalkstenen gebied vergelijkbaar is met het Saint-Emilion-plateau. De overige delen van het landgoed zijn onderverdeeld in typische kleikalksteen- en kalkbodems.

De gebruikte druivensoorten groeien goed op deze bodem. “In dit gebied oogsten we 15 dagen na Pomerol”, zegt Brigitte Milhade. De Merlot heerst oppermachtig met 90% van de wijnstokken, terwijl Cabernet-Sauvignon en Cabernet-Frank zijn teruggebracht tot 10%.

Deze gedachte leidde tot andere overwegingen met betrekking tot teelttechnieken die gunstig zijn voor een optimale expressie van de wijnen. Grasbeheersing, bewerking onder de rijen druivenstokken, vermindering van de opbrengsten, de verhoging van het aantal wijnstokken per hectare maken allemaal deel uit van de kwalitatieve richtlijnen die worden gevolgd het landgoed.

Wijn maken

Toen Gerard en Brigitte het landgoed in 2005 overnamen, besloten ze de wijnen te laten evolueren naar een ronde en charmantere smaak. “We realiseerden ons dat we een juweel hadden op een prachtig terroir en daar willen we iedereen van laten genieten. “In de kelders wordt door de eigenaren van Château Lyonnat geen gebruik gemaakt van roestvrijstalen installaties: integendeel, de bestaande betonnen vinificatievaten worden gebruikt. Deze zijn op maat gebouwd en perfect aangepast om de wijnen uit de verschillende jaargangen te bewaren.

Dankzij het team, en vooral dankzij het moeder-dochter-duo, Brigitte en Charlotte Milhade, blijft Château Lyonnat vintage na vintage verleiden. De wijnen zijn sterk gebaseerd op de Saint-Emilion-stijl. Krachtig en met tannines, terwijl de wijn toch zijn charme en elegantie blijft behouden, wat altijd de signatuur van het kasteel is geweest.

Bordeaux bag in box

Eigenlijk zegt de naam het al. Een bag in box is een verpakking waarbij de wijn  in een plastic zak zit en daarom heen een kartonnen doos. De plastic zak is voorzien van een kraantje, waarmee de wijn in een glas getapt kan worden. Omdat de wijn zo verpakt is dat er geen zuurstof bij de wijn kan komen wanneer u de wijn tapt, blijft de wijn in een bag in box na opening minimaal 4 weken goed.

Steeds meer wijnhuizen voegen de bag in box toe aan het assortiment, zo ook het wijnhuis Milhade. WYNZ heeft 3 (2 rode en 1 witte) Bordeaux bag in box in het assortiment opgenomen. Dus drink je graag een goede Bordeaux wijn, probeer dan eens een bag in box.