bag in box verpakkingen

Bag in Box verpakkingen

Bijna elk artikel dat over wijn of het bewaren van wijn wordt gepubliceerd, gaat over flessen en de sluitingen van flessen. Het gaat dan over natuurlijke kurken, nieuwe en verbeterde kurken, schroefdoppen met een veelvoud van voeringen en glazen doppen, allemaal hebben ze voor- en nadelen. Maar wanneer lees je iets over de kwaliteit van bag in box verpakkingen? De bag in box is de volgende evolutie na de schroefdop. Het is de verpakking voor een perfecte wijn en ook nog eens gemakkelijk.

Bag in Box verpakkingen

Onafhankelijke beoordelingen van bag in box verpakkingen zijn zeldzaam, het zijn vaak bloggers en influencers die op verzoek een (betaald) artikel schrijven. Bag in box of Boxwijnen vormen een snelgroeiend segment van de wijnmarkt en de kwaliteitsnorm voor wijn is net zo snel gestegen. De bag in box heeft veel goede pers gekregen vanwege zijn milieuvriendelijkheid en kleinere ecologische voetafdruk. Maar hoe goed zijn die bag in box verpakkingen eigenlijk?

Bag in box verpakkingen zijn ontworpen voor snelle, gemakkelijke consumptie en niet om de wijn mee te bewaren. Producenten raden aan om de wijn binnen 12 maanden na de vuldatum te drinken en de wijn binnen een maand na opening te nuttigen. Verder is het belangrijk om opslag bij hoge temperaturen te vermijden omdat de wijnen hierdoor snel achteruit gaat maar dit geldt ook voor wijn in een fles.

De box of doos

De doos van de bag in box heeft natuurlijk niets te maken met hoe goed de wijn houdbaar is of hoe lang hij te drinken is. Maar de doos is wat consumenten zien en kopen. Consumenten kopen de laatste tijd veel bag in box wijnen. Bag in box wijnen maken de helft of meer uit van het volume van de wijnverkoop in Australië, Zweden en Noorwegen Een goede 30% in Engeland en ook Frankrijk. In de Nederland is de bag in box goed voor ongeveer 6-7% van het verkoopvolume van wijn.

De wijnzak

Het bag in box concept is eind jaren veertig door William Scholle ontwikkeld als middel voor het opslaan en transporteren van vloeistoffen. Hierna is de zak in de bag in box verder door ontwikkeld tot de kwaliteit zoals deze nu verkrijgbaar is. De zak is speciaal gemaakt om de wijn in te bewaren, zodat de wijn niet in contact komt met zuurstof. De wijn kan worden geschonken door middel van een speciaal kraantje die ervoor zorgen dat er geen zuurstof bij de wijn komt tijdens het tappen.

De zak en de kraan samen vormen het geheel dat die houdbaarheid van de wijn borgen voor- en nadat de verpakking is geopend.

Kwaliteit van de wijn

Er zijn goede en slechte wijnen zowel in de fles als in de Bag in Box. Maar de stijging in wijnkwaliteit in de bag in box is erg opvallend. Dit komt omdat steeds meer wijnhuizen en producenten de lat hoog leggen. Dit is goed nieuws voor fans van bag in box wijnen en zal zeker de twijfelaars over de streep trekken.

Vooroordeel bag in box

De bag in box zie je steeds vaker bij mensen thuis en op feestjes, BBQ’s of picknicks verschijnen. Maar toch zijn er nog vooroordelen over de wijn in bag in box. Dat is jammer want wijn in een doos overtreft zelfs vaak de smaak van wijn uit een fles. Bovendien zijn er enorm veel voordelen aan de bag in box, hierover kun je meer lezen op wynz.nl. Schuif je vooroordelen dus aan de kant en stel je open voor de nieuwe trend: de Bag in Box!