Primitivo

De herkomst van de Primitivo druif is lang niet duidelijk geweest, pas met behulp van DNA onderzoek heeft men kunnen constateren dat de druif gelijk is aan de Noord-Amerikaanse Zinfandel.

De Primitivo is een rode druif die voornamelijk in Italië gebruikt worden voor het maken van zeer mooie wijnen. Het rode druivenras uit Puglia valt bij vele wijnliefhebbers goed in de smaak. Het is een druif die zwoele, intens fruitige en toegankelijke wijnen voortbrengt. Van oorsprong is het geen autochtoon Italiaans druivenras. Het druivenras kenden men in Californië (USA) al langer onder de naam Zinfandel en heeft een uitstekende reputatie opgebouwd, met uitstekende wijnen met een hoog fruitgehalte. Lang werd gedacht dat de Zinfandel de afstammeling was van de Primitivo. Niets is minder waar, de Zinfandel werd al eerder in Californië geoogst dan in Puglia Italië. Naar alle waarschijnlijkheid kwam de druif oorspronkelijk vanuit de Balkan in Californië terecht waarna het ras uiteindelijk terug keerde naar de oude wereld in Italië om daar zijn opmars te maken als de Primitivo. Een prachtig internationaal druivenras wat zijn oorsprong en rondzwervingen over de wereld met recht eer aan doet.

Kleur, geur en smaak

Deeze druif brengt rijke rode wijnen met veel fruit voort. Daarnaast zijn het vaak wijnen met veel alcohol. Wel maakt het veel uit waar de druif groeit. In Puglia worden er wijnen met een wat lichter stijl van gemaakt. In en rond Manduria krijgt de wijn echter weer een enorme diepte. De druif komt onder de naam Primitivo of Zinfandel op meer plekken voor in de wereld. In koelere klimaat krijgen wijnen aroma’s van rood fruit zoals aarbeien. Naarmate het klimaat warmer wordt veranderen de aroma’s richten bramen en rozijen. Naast de fruitige aroma’s worden in de betere wijnen ook aroma’s van zoete tabak waargenomen.

De wijn afkomstig van de Primitivo druif is krachtig en donker van kleur. Herkenbare Primitivo arorma’s zijn tonen van bramen, kersen, specerijen, anijs, chocolade met een bittertje. De Primitivo smaak is elegant, soepel en intens en doordat er veel tannines inzitten kan de wijn vrij lang bewaard worden.

Eten en drinken

De lichtere versie van de wijnen van Primitivo passen goed bij pasta of gerechten met gevogelte. De meer stevige wijnen blijven goed overeind bij een barbecue. Je kan de wijnen gemaakt van Primitivo goed combineren met uitgesproken smaken. De wijnen zijn dat zelf ook en komen zo goed tot hun recht.