Verdejo

Verdejo: Het juweel in de kroon van Rueda

Verdejo

Verdejo

Verdejo wordt bijna uitsluitend in Spanje geteeld, voornamelijk in Rueda. Canned Wine heeft de Barrel Aged Verdejo in blik gelanceerd. Laten we meer te weten komen over deze zeldzame en heerlijke variëteit die te koop is via WYNZ.nl

Verdejo wordt bijna uitsluitend in Spanje verbouwd en heeft internationale bekendheid gekregen in Rueda, een klein wijnbouwgebied in Castilië en León. De regio Rueda ligt ten noordwesten van Madrid, in de buurt van de hoofdstad van Castilië en León, Valladolid. De hogere ligging tempert tegen de hete zon, biedt koelere temperaturen en maakt het gebied tot een hotspot voor het verbouwen van heerlijke witte wijnen. Eens het domein van de Palomino-variëteit, is Rueda tegenwoordig beroemd om Verdejo en die druif is de meest aangeplante druif geworden in de Rueda DO, evenals in het bredere Castilië en Leon.

Zand- en alluviale bodems in het gebied dwingen de wijnstokken om diep te wortelen in de klei en de ondergrond met een hoog kalkgehalte. Het is in deze bodem waar vocht en voedingsstoffen worden vastgehouden, zodat de wijnstokken gedijen en geconcentreerd, smaakvol fruit produceren. Opbrengsten mogen hier oplopen tot 8.000 kg/ha, maar in de praktijk zijn ze veel lager, soms zelfs 2.000 kg/ha. Dit betekent dat Rueda een plaats is voor kwaliteit boven kwantiteit.

Volgens de Consejo Regulador Denominación de Origen Rueda, die voor de lokale DO zorgt, is Verdejo afkomstig uit Noord-Afrika, maar kwam naar de regio rond de 11e eeuw. Het werd in de jaren 70 ontwikkeld, met name door Marques de Riscal en de Franse oenoloog Emile Peynaud. In de komende 50 jaar zou het zich ontwikkelen tot de sterdruif van Rueda en het op de wijnkaart zetten als een van de belangrijkste regio’s van Spanje.

Van Rueda tot blik: Javier Sanz

Voor deze Verdejo is volledig out of the box gegaan. Het begon als een passieproject toen de hoofdwijnkoper van Canned Wine, Ben Javier Sanz Malcorta proefde tijdens een Tim Atkin MW wijnproeverij over zijn favoriete Spaanse wijnen. Ben werd verliefd op de wijn, het was fris en getextureerd met een vloedgolf van citrus-citroen waarvan het water hem lang in de mond liep.

Ben belde meteen de wijnmakerij om te praten over het inblikken van iets speciaals van hen. De familie Sanz produceert al meer dan 150 jaar wijnen in de Rueda in Spanje en wordt tegenwoordig beheerd door de 4e generatie wijnmaker Javier Sanz, die toezicht houdt op 104 hectare, waaronder een pre-phylloxera-wijngaard genaamd El Pago de Saltamontes. Zijn wijnmakerij is ultramodern en ongerept – maar ook omvangrijk in omvang – en bekroond met zijn naam. Er is trots op wat hij daar bereikt – en terecht, de wijnen zijn fantastisch.

De wijn die door de familie Sanz wordt gemaakt, is de Barrel Aged Verdejo.  Verdejo is normaal gesproken fris en citrusachtig, maar deze versie op vat balanceerde die frisheid met een diepe complexiteit van het hout en een zachte oxidatie, waarbij meer mandarijncitrus en steenfruit werden toegevoegd. Het doet iets echt interessants en het was een genoegen om die smaak vast te leggen in een blikje.

Je zult van Verdejo houden als je houdt van…

Traditioneel is Verdejo vergelijkbaar met Sauvignon Blanc en Pinot Gris. Het is fris van stijl met een melodie van limoen, citroen en grapefruit-citrus over grasachtige en kruidachtige tonen. Het is puur zomerdrinken.

In deze unieke versie van Verdejo met Javier Sanz wordt je verliefd op een op een gerijpte versie die meer textuur heeft. Zijn zoetere mandarijn-citrus en mediterrane steenvruchten brengen hem dichter bij de werelden van Greco of Fiano en andere centrale Italiaanse witte wijnen. Je zult het waarschijnlijk ook lekker vinden als je Witte Rioja of Sauvignon Fume-wijnen drinkt.

De wijn zit nog steeds boordevol frisheid, maar er is complexiteit aan, waardoor het een veelzijdige partner is bij eten.

Wat te eten met deze Verdejo

Wanneer Verdejo op vat is gerijpt, hoeft hij niet uitgebreid te worden gekoeld. Probeer de wijn in plaats daarvan licht gekoeld te serveren. Een paar minuten in een ijsemmer met water is voldoende als je een tuinfeest hebt of als je op pad bent. Als het in de emmer blijft zitten en te koud wordt, raak dan niet in paniek, want het kan een beetje opwarmen terwijl je er aan nipt, veranderen en ontwikkelen terwijl je van het blikje geniet. Thuis, geef het 30 minuten in de koelkast en je bent klaar om te gaan.

Combineren met vlees

De Verdejo werkt goed met verschillende soorten vlees, maar hij straalt met varkensvlees, vooral getrokken en geglazuurd voordat het wordt gebarbecued. Het is ook krachtig genoeg voor een gebraden diner met kalkoen en alles erop en eraan, of voor kip omwikkeld met spek. De wijn heeft een body die ook tegen pittige salami’s of een pizza met pepperoni kan.

Combineren met vis

Viseters zullen merken dat het prachtig samengaat met het dillekruid, dus gegrilde witvis met citroen, dille en piccolino-tomaten wordt fantastisch. Het zal ook gerookte smaken aannemen, dus negeer makreel of gerookte schelvis niet.

Voor de vegetariërs

Door zijn veelzijdigheid past hij heel goed bij groenten, van gegrilde mediterrane groenten op de barbecue en salades met pittige azijndressings en hete mosterd tot umami-tonen zoals gebakken champignons gevuld met kaas. Nogmaals, de body en textuur van de wijn zorgen ervoor dat hij ook goed past bij vettere borden zoals een gegrilde aubergine.

Combineren met kaas

Wat kaas betreft, ga voor romige halfzachte schapenkaas!