Viognier

Viognier: de mysterie van een druif

Viognier

Viognier

Viognier wordt wereldwijd steeds populairder. Tegenwoordig kun je de druif ontdekken in Frankrijk, Italië, Californië, Tasmanië en daarbuiten. Bekend om zijn kenmerkende volle, bloemige en rijpe fruitkenmerken. Lees meer over deze rijpe en fluweelzachte witte wijn.

Viognier is een fascinerende druivensoort die bijna van de aardbodem was verdwenen. In 1985 werd wereldwijd slechts 32 hectare Viognier geregistreerd.

De oorsprong van de druif is gehuld in mysterie, met oorsprongsverhalen variërend van de noordelijke Rhône tot Dalmatië in Kroatië. De legende vertelt over een Romeinse keizer genaamd Probus die de wijnstok in 281 na Christus naar de regio bracht. Tegen het midden van de 20e eeuw was de druif echter bijna verdwenen. In de Condrieu-regio in de noordelijke Rhône werd in 1965 slechts acht hectare geproduceerd.

Sindsdien is de druif in populariteit gegroeid dankzij de balans tussen geur, smaak en body. Het plezierige en rijpe gehemelte en de zachte, volle body leiden tot zijn opkomst in de jaren tachtig. De druif verspreidde zich snel over de wereld en verscheen in wijngaarden van Californië tot Tasmanië.

Viognier, van wijnstok tot blik

Onze Franse Viognier (blikje) komt van de achtste generatie wijnmaker Laurent Miquel, gevestigd in het Zuiden van Frankrijk in de Languedoc. De lange wijngeschiedenis van het land begint acht eeuwen geleden met de monniken van de Abdij van Fontcaude. Maar het duurde tot 1992 toen Laurent zelf de eerste Viognier-wijnstokken in de regio plantte. Door gebruik te maken van het weer en het terroir, heeft Laurent Miquel een Viognier gecreëerd voor degenen die ervan houden om het boeket te ruiken. Het karakter wordt versterkt door de Bourgondische eik waarin de wijn gedeeltelijk gefermenteerd en gerijpt is. Dit voegt een extra dimensie complexiteit toe aan de lange afdronk.

Viognier, van wijnstok tot bag in box

Onze Italiaanse Viognier (bag in box) komt van het wijnhuis Vinchio Vaglio. Het wijnhuis is opgericht op 26 februari 1959 door 19 wijnbouwers uit Vinchio en Vaglio Serra. Het telt nu 180 leden, die eigenaren en pachters zijn van ongeveer 320 hectare wijngaard. Deze wijngaarden zijn voornamelijk geconcentreerd in Vinchio en Vaglio Serra. Slechts een beperkt deel ligt in de naburige dorpen (Incisa Scapaccino, Cortiglione, Nizza Monferrato). De gronden voor de druif zijn gelegen op de heuvels van Alto Monferrato Deze zijn niet erg vruchtbaar, omdat ze voornamelijk kalkhoudend en zanderig zijn.

Deze druif die onlangs verscheen in het assortiment van de Piemontese wijnbouw. De Viognier wijn heeft een stro-gele kleur met gouden tinten. De neus is fruitig met een goede intensiteit. In de mond doen de aroma’s denken aan exotisch fruit en zijn ze licht kruidig. Dit is een droge, minerale en makkelijk drinkbare wijn.

Over de hele wereld

Van mysterieuze oorsprong tot bijna verwelken van het bestaan tot groeien over de wereld, Viognier heeft een interessant verhaal. In de jaren tachtig stelden steeds meer wijnboeren hun land open voor Viognier en erkenden ze het potentieel als ‘the next big thing’. Deze verschuiving in houding betekende het maken van wijnen die consumenten wilden drinken. Uiteindelijk gaf het Zuid-Frankrijk de bijnaam ‘de nieuwe wereld in het hart van het oude’.

Dezelfde houding ten opzichte van Viognier werd gevoeld door wijnboeren over de hele wereld, die elk hun eigen kijk op de wijn creëerden, gekenmerkt door hun unieke klimaten en terroirs.

Je zult Viognier lekker vinden als je wilt…

De karaktervolle wijn met zijn bloemige en rijpe fruitige kenmerken maakt het een favoriete wijn voor liefhebbers van Chardonnay. De soepele start van Viognier contrasteert met de explosiviteit van Chardonnay, en bouwt een olieachtig gevoel op in het midden van de mond dat verder evolueert naar een limoen-mandarijnnoot, die doet denken aan een bittere citrusschil in de afdronk.

Perfecte combinaties voor Viognier

Het is het lekkerst licht gekoeld te genieten, alleen of in combinatie met enkele van de onderstaande voedselsuggesties:

Vleeseters

Probeer Viognier met geroosterde kalkoen of kip, teriyaki tofu of kwartel, thuis met het gezin of op een picknick met een geliefde. Deze witte wijn is ook heerlijk bij wild en gevogelte.

Viseters

Viognier is fantastisch bij zeevruchten. Vooral in combinatie met schaal- en weekdieren zoals kreeft, krab, garnalen of mosselen. Ga bij visgerechten voor een zwaardere visschotel, deze gaat vooral goed samen met gegrilde vette vis.

Vegetariërs

Viognier is heerlijk bij seizoensgroenten zoals prei, kappertjes en groene olijven of tropisch fruit zoals passievrucht, abrikozen en mango. Kruiden en specerijen zoals marjolein, dragon en provençaalse kruiden gaan ook goed, dus de volgende keer dat je soep maakt, denk er dan aan om het te combineren met een Viognier.

Kaasarrangement

Als het om kaas gaat, is Viognier je vriend! Probeer voor de beste combinaties Comte, Brie de Meux, fondue, boerenkaas en jonge schapenkaas.

WYNZ wijnen

Bekijk onze Viognier wijnen direct in de shop: