wijn maken

Wijn

Het proces van wijn maken

Wijn maken, hoe wordt het gemaakt? Rode en rosé wijnen krijgen de roodachtige kleur doordat ze geperst worden met de rode druivenschil. De schil van de druiven zorgt dat er tannines en smaak aan het sap worden toegevoegd maar natuurlijk ook de kleur van de wijn.

Duizenden jaren gelden werden druiven door mensenvoeten plat gestampt, totdat de Romeinen de houten persen uitvonden voor het persen van de druiven. Nu zie je dit niet meer, we vinden het zelfs vies. Hoewel de basistechnieken hetzelfde zijn gebleven, heeft het proces een enorme ontwikkeling doorgaan. We vertellen je het proces van hoe je van druiven wijn maakt.

Oogsten van de druiven

Allereerst moeten de rijpe druiven worden geoogst. Dit kan worden gedaan met machines. De machines schut aan de wijnranken waarbij de druiven van de plant vallen en door de machine worden opgevangen. Waar wijngaarden te steil zijn of het gebruik van de machine past niet bij de filosofie van de wijnmaker, de druiven worden dan met de hand geoogst. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft handmatig oogsten weinig tot geen effect op de kwaliteit. Natuurlijk wel op het milieu.

Fermentatie

In de volgende fase van het proces verschilt het maken van rode, witte en roséwijn. Het is een misvatting dat alle witte wijnen gemaakt worden van witte druiven. Witte wijnen kunnen ook gemaakt worden van rode druiven. Wat de kleur creëert, is het weken van druivenschillen.

Rode en rosé wijnen krijgen hun roodachtige kleur doordat ze geperst worden met de rode druivenschil. De schil van de druiven zorgt dat er tannines en smaak aan de wijn worden toegevoegd maar natuurlijk ook de kleur.

Voor het maken van rode wijn blijft de schillen gedurende enkele dagen of weken in contact met het sap. Terwijl bij roséwijnen binnen enkele uren de schil wordt verwijderd, zodat ze niet te veel kleur krijgen. In de Provence zijn ze hier meester in. Hier worden de roses gemaakt met de licht rose kleur waar wij dol op zijn.

Het fermentatieproces is het belangrijkste onderdeel. In deze fase wordt de gist toegevoegd. Door de gist wordt de suiker in het sap omgezet in ethanol en kooldioxide, waardoor er alcohol ontstaat. Deze fase kan tot vier weken duren.

Rijping

Zodra het sap is gefermenteerd, gaat het naar aparte vaten om te rijpen. Dit kan zijn in roestvrijstalen tanks, in eikenhouten vaten of ook in betonnen tanks. De gekozen methode door de wijnproducent is van invloed op de smaak.

In deze fase ontwikkelen er complexe smaken. Afhankelijk van wat de wijnmaker probeert te creëren kan het sap wel vijf jaar of langer rijpen. De meeste wijnen worden tegenwoordig vaak zo gemaakt dat ze direct kunnen worden gedronken, binnen een paar maanden na de oogst worden ze al verkocht.

Fining en bottelen van de wijn

Tenzij er biologisch of ‘natuurlijk’ wordt geproduceerd, wordt de wijn gezuiverd door middel van een proces dat Fining wordt genoemd. Dit proces verwijdert ongewenste deeltjes in de wijn. Meer hierover kun je lezen op wikipedia.

Ten slotte wordt het gebotteld.

En voilà! Zo werkt het maken van wijn, van druif tot Bag in Box. Schenk uit de box in een karaf en geniet van de wijn.

Wat is dan waar over wijn?

Als het om wijn gaat, zijn er veel beweringen en worden er vaak feiten rondgestrooid. Tegenstrijdige informatie kan het begrijpen van de van wijn nogal moeilijk maken, vooral wanneer je door alle wijnpropaganda moet ploeteren! Als je de feiten kent, is wijn zeker complex, maar veel toegankelijker. We zullen twee van de wijnmythen ontkrachten die vaak als waarheid werden beschouwd!

Oude wijn = Betere wijn

Oude wijnen hebben altijd een felbegeerde plaats op de wijnmarkt ingenomen en zijn het onderwerp van verschillende wijnmythes. Natuurlijk is er praktisch niets beter dan een Chateau Margaux uit 1982, maar het idee dat alle wijnen verbeteren met de jaren is gewoon onjuist! Sommige wijnen zijn gemaakt om jong van te genieten.

Rode wijnen uit de oude wereldstijl (koel klimaat, minder alcohol) zoals de Cabernet Franc bevatten hogere hoeveelheden tannine en zuurgraad, waardoor ze ideale kandidaten zijn voor langdurige rijping. Na verloop van tijd, als gevolg van oxidatie, zullen deze componenten zachter worden. De tannines worden zachter en het smaakprofiel wordt meer geïntegreerd. Deze wijnsoorten zijn het lekkerst na een aantal jaren rijping.

Aan de andere kant is een op roestvrij staal gerijpte Chardonnay gemaakt om fris, knapperig en zuur te zijn. Wijnen gemaakt in deze stijl kunnen jong worden gewaardeerd vanwege hun heldere en mooie citrus smaak dankzij hun sterke zure structuur en lager alcoholgehalte. Uiteindelijk kunnen zowel jonge als oude wijnen prachtig zijn.

Goede wijn = Dure wijn

Smaakt wijn van € 8 beter dan die van € 40? Houdt een Rolex horloge de tijd beter bij dan een goedkoper merk? Bij het drinken van wijn is het belangrijkst om te drinken wat je echt lekker vindt. Je wordt beïnvloed om een ​​relatie tussen prijs en kwaliteit te verwachten, maar er zijn veel factoren die de waarde van een wijn bepalen.

Hoewel kwaliteit zeker van invloed is op de prijs, hebben schaarste en productiekosten soms een grotere aandeel in de prijs. Reservewijnen zijn bijvoorbeeld speciaal gemaakt om de beste druiven van bijzonder grote jaargangen te benadrukken. Deze wijnen zijn altijd van een hogere kwaliteit en hebben een lager rendement dan de andere wijnen die een wijnmakerij produceert.

Meer tastbare factoren die de prijs van een fles wijn kunnen beïnvloeden, zijn de prijs van de druiven, die afhangt van hoe moeilijk het is om deze te laten groeien, maar ook het gebruik van bepaalde wijnbereidingstechnieken met een lage opbrengst . De verouderingstijd is een andere factor die bijdraagt, aangezien de wijnmakerij de kosten van het het bewaren van de wijn zal moeten dekken.

Sommige wijnhuizen kiezen voor goedkopere oogst- en productiemethoden. Machinaal oogsten in plaats van handmatig oogsten of gebruikte vaten in plaats van nieuwe eikenhouten vaten. Maar ook de verpakking speelt een belangrijke rol. Zo is het gebruik van flessen vele malen duurder dan het gebruik van alternatieve verpakkingen zoals de Bag in Box.

Al deze factoren verlagen de kosten van de wijn. Uiteindelijk komt het neer op voorkeur. Als je een goedkopere wijn vindt waar je dol op bent, mag niets je ervan weerhouden ervan te genieten. Geloof het dus niet als de wijnmythes je vertellen dat de prijs het belangrijkste is!