wijn maken

Wijn

Geschatte leestijd: 3 minuten

Het proces van wijn maken

Hoe wordt wijn gemaakt? Rode en rosé wijnen krijgen hun roodachtige kleur doordat ze geperst worden met de rode druivenschil. De schil van de druiven zorgt dat er tannines en smaak aan het sap worden toegevoegd maar natuurlijk ook de kleur.

Druiven werden duizenden jaren door mensenvoeten plat gestampt, totdat de Romeinen de houten persen uitvonden voor het persen van de druiven. Nu zie je dit niet meer, we zouden het zelfs vies vinden. Hoewel de basistechnieken hetzelfde zijn gebleven, heeft het proces een enorme ontwikkeling doorgaan. Hoe gaat het proces van wijn maken nu in zijn werk. We vertellen de stappen die worden gezet.

Oogsten van de druiven

Allereerst moeten de rijpe druiven worden geoogst. Dit kan worden gedaan met machines. De machines schut aan de wijnranken waarbij de druiven van de plant vallen en door de machine worden opgevangen. Waar wijngaarden te steil zijn of het gebruik van de machine past niet bij de filosofie van de wijnmaker, dan worden de druiven met de hand geoogst. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft handmatig oogsten weinig tot geen effect op de kwaliteit. Natuurlijk wel op het milieu.

Fermentatie

In de volgende fase van het proces verschilt het maken van rode, witte en roséwijn. Het is een misvatting dat alle witte wijnen gemaakt worden van witte druiven. Witte wijnen kunnen ook gemaakt worden van rode druiven. Wat de kleur creëert, is het weken van druivenschillen.

Rode wijnen en rosé wijnen krijgen hun roodachtige kleur doordat ze geperst worden met de rode druivenschil. De schil van de druiven zorgt dat er tannines en smaak aan de wijn worden toegevoegd maar natuurlijk ook de kleur.

Voor het maken van rode wijn blijft de schillen gedurende enkele dagen of weken in contact met het sap. Terwijl bij roséwijnen binnen enkele uren de schil wordt verwijderd, zodat ze niet te veel kleur krijgen. In de Provence zijn ze hier meester in. Hier worden de roses gemaakt met de licht rose kleur waar wij dol op zijn.

Het fermentatieproces is het belangrijkste onderdeel. In deze fase wordt de gist toegevoegd. Door de gist wordt de suiker in het sap omgezet in ethanol en kooldioxide, waardoor er alcohol ontstaat. Deze fase kan tot vier weken duren.

Rijping

Zodra het sap is gefermenteerd, wordt het naar aparte vaten verplaatst om te rijpen. Dit kan zijn in roestvrijstalen tanks, in eikenhouten vaten of ook in betonnen tanks. De gekozen methode door de wijnproducent is van invloed op de smaak.

In deze fase worden er complexe smaken ontwikkelt. Afhankelijk van wat de wijnmaker probeert te creëren kan het sap wel vijf jaar of langer rijpen. De meeste wijnen worden tegenwoordig vaak zo gemaakt dat ze direct kunnen worden gedronken, ze worden binnen een paar maanden na de oogst al verkocht.

Fining en bottelen van de wijn

Tenzij er biologisch of ‘natuurlijk’ wordt geproduceerd, wordt de wijn gezuiverd door middel van een proces dat Fining wordt genoemd. Dit proces verwijdert ongewenste deeltjes in de wijn. Meer hierover kun je lezen op wikipedia.

Ten slotte wordt de wijn gebotteld.

En voilà! Zo werkt het maken van wijn, van druif tot Bag in Box. Schenk de wijn uit de box in een karaf en geniet van de wijn.