goede wijn

Goede wijn, wat is dat?

Wat is nu goede wijn?

Welke wijn moet ik kiezen? Als je wat basisinformatie over wijn begrijpt, kun je ​​meer te weten komen over welke wijnen je waarschijnlijk lekker vindt. En welke je waarschijnlijk wilt vermijden.

In een restaurant, kan een sommelier of gediplomeerd wijnspecialist je helpen bij het selecteren van een perfecte wijn. Zelfs als je niet veel van wijn weet. Door te vragen naar jouw smaakvoorkeuren kunnen ze een wijn selecteren die goed bij de voorkeuren en de maaltijd past. Maar als je zelf de keuze moet maken in de winkel of online dan wordt het moeilijk. Er is een eindeloze keuze aan wijn te vinden met verschillende beschrijvingen.

Wijnaroma’s zijn uniek! Maar dat betekent niet dat de smaken die die jij lekker vindt in andere dranken en eten geen invloed hebben op wat je als een goede wijn beschouwt. Integendeel, de smaakvoorkeuren kunnen een geweldige identificatie zijn van welke wijn je lekker vindt. Als je bijvoorbeeld een zoetekauw bent, is de kans groot dat je van een zoetere wijn zult genieten. Als je gedijt op de scherpte van bittere zwarte koffie, is een zuurdere wijn misschien perfect voor jou. Zo simpel kan het zijn.

Als je wat basisinformatie over wijn begrijpt, kun je ​​meer te weten komen over welke wijnen je waarschijnlijk lekker vindt. En welke je waarschijnlijk wilt vermijden. Door meer te weten te komen over jouw smaak en de algemene kenmerken van wijn, kunt je in een mum van tijd zelfverzekerd een goede wijn kiezen die bij jouw smaak en maaltijd past.

De basisprincipes van “goede wijn”

Het kiezen van wijn is natuurlijk volledig subjectief. Hoe elke persoon een wijn definieert, is uniek voor hem en zijn smaakpapillen. Of je nu de voorkeur geeft aan delicate, gedurfde, zoete, zure of zelfs pittige smaken, het is mogelijk om een ​​wijn te vinden die je aanbidt. Onderstaande essentiële kenmerken die een wijnvariëteit kan hebben, kunnen handig zijn om in gedachten te houden wanneer je een wijn zoekt.

Zoetheid: Op wijnetiketten worden vaak de termen ‘zoet’, ‘halfzoet’ of ‘droog’ gebruikt. Een droge wijn zal helemaal niet zoet zijn.

Zuurgraad: Wijnen met een hoge zuurgraad zullen zuriger zijn, terwijl wijnen met een lage zuurgraad ronder of rijker zullen smaken.

Tannine: Tannines zijn fenolische verbindingen in de schil van druiven. Wanneer tannines van nature aanwezig zijn in het wijnbereidingsproces of worden toegevoegd door veroudering, zal de wijn een meer bittere smaak hebben. Omdat tannines ook de neiging hebben om je mond uit te drogen, verwarren mensen het tanninegehalte vaak met de “droogte” van een wijn, wat eigenlijk verwijst naar hoe zoet of niet-zoet een wijn is. Het rode wijnbereidingsproces bevat meer tannines, waardoor sommige rode wijnen een kenmerkende droge en bittere afdronk krijgen.

Body: Wijnen worden gekenmerkt door een lichte body, een volle body of ergens daar tussenin. De “body” van de wijn verwijst naar hoe zwaar of licht hij aanvoelt in je mond. Over het algemeen hebben rode wijnen een vollere body dan blanken, net als wijnen gemaakt van druiven die in warmere streken worden geteeld, in plaats van koelere.

Alcohol: hoe hoger het alcoholpercentage in uw glas wijn, hoe meer het uw keel en de achterkant van uw mond zal verwarmen. De meeste wijnen bevatten tussen de 11 tot 13 procent alcohol, maar dit kan variëren van 5,5 procent tot 20 procent.

Iedereen zal verschillende voorkeuren hebben voor elk van deze kenmerken van wijn, maar met de juiste zorg kunt een wijn vinden die aan uw smaakvoorkeuren voldoet.

Laat je niet afschrikken door een Bag in Box

Bag in Box wijnen hebben een slechte reputatie gehad, tegenwoordig kunnen ze echter heerlijke wijn bevatten. Dus als je geïnteresseerd bent in een wijn zonder fles of kurk, wees dan niet bang om een ​​bag in box wijn te proberen. Wijnen in box zijn ook veel handiger voor gelegenheden zoals een picknick, kamperen of varen. En is de wijn niet op, dan kan de box gewoon mee naar huis, de wijn blijft nog een maand lekker.

WYNZ Smaakprofielen

Om je te helpen een wijn te vinden die het beste bij jou past heeft WYNZ de wijn gecategoriseerd in Smaakprofielen. Bekijk deze profielen en kies de wijn die bij je smaak past.