Rose wijn

Wijn in pak Rosé, een feest in het glas

Rosé

Rosé wijn is toch eigenlijk gewoon rode wijn gemengd met witte wijn? Fout! Maar hoe komt deze wijn eigenlijk aan zijn kleur? In deze blog vertellen we je meer over de rosé want zeg nou zelf, Rosés zijn met hun rijke kleurenpalet van bijna-wit tot paarsrood een feest in het glas. En zijn Rosés verkrijgbaar als wijn in pak? Proef de zomer!

Rosé werd in eerste instantie populair door rosé d’Anjou: een toegankelijke rosé uit de Loirestreek met een klein zoetje. Deze werd veel gedronken in de jaren 70 maar daana werd het lange tijd stil rond deze heerlijke frisse zomerwijn. Daarna volgde een echte Rosé revival aan het einde van de jaren 90.

Wat is Rosé zeker niet!

Een mengsel van rode en witte wijn. In Europa is het namelijk verboden Rosé te maken door het mengen van witte en rode wijnen. Alleen Champagne vormt hierop een uitzondering. Wel is het toegestaan blauwe en witte druiven te mengen, ze samen te kneuzen en de most samen te laten vergisten.

Wat is Rosé dan wel?

Goed om te weten is dat de schil van de druif de kleurstoffen bevat. Dat betekent dat rosé van blauwe druiven wordt gemaakt. Een wijnboer die een goede Rosé maakt, verdient eigenlijk bewondering, want het vergt het uiterste van zijn vakmanschap. Er zijn zelfs wijnmakers die beweren dat het maken van Rosé lastiger is dan het maken van witte en rode wijnen.

De druiven worden ontsteelt en vervolgens gekneusd. Het geheel wordt dan met rust gelaten en in die tijd (maximaal 48 uur) geeft de schil zijn kleur af. Hoe langer de schillen weken hoe meer kleurstof er wordt afgegeven. Wanneer de gewenste kleur is bereikt, worden de schillen uit het sap gehaald. Dit sap vergist daarna, dus zonder de schillen en pitjes.

Dé Rosé komt uit de Provence

De Rosé uit de Provence is voor veel wijnmakers wereldwijd hét referentiekader, niet alleen voor wat betreft de smaak maar zeker vanwege de kleur. De lichte zalmkleurige Rosé zoals uit de Provence spreekt de meeste Nederlanders aan. Waar je een paar jaar geleden nog veel donkergekleurde Rosé uit Spanje kon kopen zie je nu dat ook die Rosés steeds lichter worden. De terugkeer van de Rosé met de licht zalmroze kleur heeft er voor gezorgd dat de Rosé weer helemaal op kaart staat!

Rosé: lekker fris en bij alles lekker

Waar komt de beste Rosé vandaan?

Rosé smaakt vrijwel altijd en bij vrijwel alles. Het is perfect als aperitief en een ideale lunchwijn. En daarnaast heeft de Rosé natuurlijk een zomers imago wat het heerlijk maakt om op een mooie dag te genieten van een glas lekker gekoelde Rosé

De Rosé van WYNZ

Ook Rosé kun je uiteraard in Bag in Box verkrijgen. De wijn in pak is dé ideale verpakkingsvorm voor Rosé door de isolerende werking van de doos met de zak blijft deze lekker lang koel (niet in de zon zetten natuurlijk). Doordat je geen glas hoeft te sjouwen is wijn in pak ideaal om mee te nemen naar het strand, het park of natuurlijk gewoon thuis.

Van het wijnhuis Fontaine du Clos, uiteraad uit de Provence, heeft WYNZ een heerlijk wijn in pak Rosé. Een mooie licht roze rosé de ideale vriend voor de prachtige lente- en zomerdagen. Natuurlijk ook leuk voor een aperitief, lekker en fruitig bij elke gelegenheid.