Abruzzo

Wijn uit de Abruzzo

Abruzzo

Een van de beste dingen van wijn uit Abruzzo is de relatief lage prijs in vergelijking met andere bekende wijnregio’s in Italië. Maar het gaat natuurlijk om de wijn. Lees meer over dit wijngebied in deze blog.

Abruzzo

Wijn uit de Abruzzo regio van Italië is al lang bekend bij wijnliefhebbers over de hele wereld. Met de prachtige heuvels en valleien van de regio en de unieke bodemsamenstellingen, hebben wijnproducenten in Abruzzo altijd een breed scala aan druivenrassen om mee te werken gehad. In deze blog zullen we ons richten op twee van de meest populaire druiven uit de Abruzzo-regio, namelijk Pecorino en Montepulciano.

Pecorino

Pecorino is een witte druif die traditioneel in de regio Marche werd geteeld. In de afgelopen jaren is de druif echter ook populair geworden in Abruzzo. De naam “Pecorino” betekent “schapen” in het Italiaans. Ook wordt gezegd dat de druif deze naam kreeg omdat schapen graag de druiven aten als ze van de wijnstok vielen. Tegenwoordig wordt Pecorino echter geteeld om te worden gebruikt in wijnproductie. De geproduceerde wijnen zijn van hoge kwaliteit.

Pecorino is een aromatische druif met een complex karakter. De druif heeft een hoge zuurgraad en heeft smaken van groene appel, citrus en perzik. De wijn heeft ook vaak aroma’s van wilde bloemen en kruiden. Sommige producenten laten de wijn op de droesem rijpen om extra diepte en textuur toe te voegen. De wijnen van Pecorino zijn meestal droog en hebben een medium body.

Montepulciano

Montepulciano is een rode druif die al lang in Abruzzo wordt geteeld. De druif is ook populair in andere delen van Italië, zoals de regio’s Umbrië en Marche. Montepulciano is een dikke schil druif die diepgekleurde en smaakvolle wijnen produceert. De wijnen van Montepulciano hebben vaak aroma’s van rijp rood fruit, zoals kersen en pruimen, evenals hints van kruiden en tabak. De wijn heeft meestal een medium body en zachte tannines.

Montepulciano is ook een veelzijdige druif die kan worden gebruikt om verschillende soorten wijnen te produceren. In Abruzzo wordt de druif vaak gebruikt om zowel eenvoudige, fruitige wijnen als meer complexe, rijpe wijnen te produceren. Sommige producenten kiezen er ook voor om Montepulciano te mengen met andere druiven om extra complexiteit en diepte toe te voegen aan hun wijnen.

Prijs

Een van de beste dingen van wijn uit Abruzzo is de relatief lage prijs in vergelijking met andere bekende wijnregio’s in Italië. Wijnen van Pecorino en Montepulciano zijn meestal zeer betaalbaar en bieden toch een uitstekende kwaliteit. Bovendien zijn de wijnen van Abruzzo vaak niet zo bekend bij het grote publiek, waardoor ze een geweldige keuze zijn voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar een verrassende wijn.