Karafferen of decanteren

Karafferen of decanteren

Karafferen of decanteren: twee verschillende termen voor het overschenken van wijn in een karaf.  Wat is het verschil tussen deze twee termen? Welke wijnen decanteer of karaffeer je en waarom zou je dat eigenlijk moeten doen?

Het essentiele verschil tussen decanteren en karafferen is dat decanteren doe je om de droesem van de wijn te scheiden. Vaak gaat het dan om oude wijn met bezinksel (droesem) onderin de fles. Karaferen doe je juist om jonge wijn extra zuurstof te geven. Veel mensen denken bij decanteren of karafferen aan rode wijn, maar ook rosé of witte wijnen kunnen hierbij gebaat zijn.

Wijnen in een bag in box hoef je niet te decanteren maar kunnen wel worden gekaraffeerd. In deze blog leggen we uit waarom.

Decanteren

Decanteren doe je met oudere, gerijpte wijnen en vintage ports die in de loop der tijd depot (bezinksel in de fles) hebben opgebouwd. De wijn wordt overgeschonken in een karaf, met het doel de wijn te scheiden van het depot.

Bij decanteren wordt dus een oudere wijn overgeschonken in een karaf. Het bezinksel in de wijnfles bevindt zich vaak langs de gehele rand. Daarom is het verstandig om de wijnfles minimaal een dag van te voren rechtop te zetten zodat het bezinksel naar de bodem kan zakken. Omdat een oudere wijn kwetsbaar is voor zuurstofcontact, kan dit voor oude wijnen soms problemen opleveren. Deze ontwikkelde wijnen hebben namelijk zeer delicate aroma’s die door het contact met zuurstof deels verloren kunnen gaan. De laatste fruitaroma’s kunnen bijvoorbeeld vervliegen, de tannines kunnen teveel afnemen en de alcohol kan de smaak gaan overheersen.  Kortom de mogelijkheid bestaat dat de wijn uit balans raakt en minder rijk van smaak wordt. Niet zo verwonderlijk dus dat decanteren zowel fervente voor- als tegenstanders kent.

Hoe kun je het beste decanteren

Dit wordt gedaan door de wijn over te schenken in een smal karaf.  De wijn moet snel maar bedachtzaam over worden geschonken in de karaf, zo komt de wijn het minst in contact met zuurstof. Het is van belang precies op tijd te stoppen met schenken, vlak voor dat het bezinksel uit de fles loopt. Het beste is om te decanteren vlak voor dat je de wijn wilt gaan drinken, schenk de wijn hierna zo snel mogelijk in de wijnglazen en wacht niet te lang met het opdrinken.

Karafferen

Het karafferen heeft als doel  wijn uitgebreid in contact te laten komen met zuurstof, zodat de aroma’s beter tot hun recht komen. Karafferen kan een positief effect hebben op wijnen die nog erg gesloten zijn (waarbij de aroma’s zich dus nog nauwelijks tonen) en op jongere kwaliteitswijnen. Bij karafferen denken veel mensen in eerste instantie aan rode wijnen, maar ook sommige witte wijnen kunnen er beter en rijker van smaak van worden.

Hoe kun je het beste karaffen

Dit wordt gedaan door de wijn over te schenken in een breder karaf. Omdat de wijn wordt overgeschonken in een breder karaf komt deze maximaal in contact met zuurstof. Het beluchten van de wijn moet ruim van te voren gebeuren, zodat de wijn tijd heeft om zachter te worden en zijn aroma’s prijs te geven. De wijn mag je laten walsen in het karaf, door cirkelvormige bewegingen te maken wordt deze nog beter belucht. Laat de wijn niet langer dan acht uren karafferen, omdat anders de zuren gaan overheersen. Tijdens het serveren hoeft de wijn niet behoedzaam ingeschonken te worden, hierdoor creëer je nog meer zuurstofcontact.

Meeste wijnen zijn op dronk

De kans dat wijndrinkers in de huidige tijd hun wijn moeten decanteren is trouwens gering. De meeste mensen hebben geen kelder voor bewaarwijnen meer. Bovendien drinken veel mensen zelden oude wijnen die droesem bevat. De meeste moderne wijnen zijn ook op dronk, gemaakt om binnen een paar jaar te drinken. In de praktijk worden veel wijnen al binnen een week of maand na aankoop gedronken! Droesem bevatten dit soort wijnen niet. Decanteren is dus niet nodig.

Nog even op een rijtje…

Decanteren: droesem scheiden. Voor oude wijnen. Snel maar bedachtzaam schenken. Smalle karaf. Vlak na overschenken drinken. Decanteren is niet nodig voor Bag in Box wijnen.

Karafferen: beluchten. Voor jongere wijnen. Langs de binnenkant schenken. Brede karaf. Kan één of twee uur van tevoren. Karafferen kan nodig zijn voor Bag in Box wijnen, doe je het niet voor de wijn dan staat deze wel mooi in een karaf op tafel.

Leuk experiment als je een karaf bezit: giet een gedeelte uit de Bag in Box in een karaf en de andere meteen in je glas en vergelijk!