Chardonnay druif

Chardonnay wijn, de kameleon

De kameleon van de wijn wereld

Als een van de meest diverse druivensoorten ter wereld, is het bijna gegarandeerd dat er een Chardonnay wijn is die perfect bij je past.

Chardonnay wijn is de kameleon van de wijnwereld. De wijn is getransformeerd van de boterachtige, op eikenhout gerijpte wijn in de frisse, citrusachtige stijlen van vandaag. Als een van de meest diverse druivensoorten ter wereld, is het bijna gegarandeerd dat er een Chardonnay wijn is die perfect bij je past.

Chardonnay is een druivensoort met een groene schil en een neutraal profiel. Hierdoor is het de meest aangeplante witte wijndruif ter wereld is geworden. Oorspronkelijk is de druif afkomstig uit de Bourgondische regio van Frankrijk. Hier gedijen de Chardonnay druiven in kalksteen, klei en kalkgrond. Tegenwoordig groeien de druiven ook in Italië, Californië, Chili, Zuid-Afrika en in Australië. Chardonnay is een veelzijdige druif is die ideaal is voor vrijwel elke wijnstijl.

Een stukje geschiedenis

De Chardonnay wijn heeft zijn hoogtepunt bereikt in de jaren 90. Toen het voor wijnmakers in de mode was om een ​​arsenaal aan technieken toe te passen. Waaronder veroudering op eikenhout en het toepassen van zuren. Dit proces zet harde appelzuren om in zachter melkzuur en het resultaat is een ronder, boterachtig mondgevoel met aroma’s van vanille en karamel.

Na deze korte periode van populariteit werd deze Chardonnay niet meer gelieft en werd het wijnbereidingsproces herzien. Chardonnay wijnen worden tegenwoordig over het algemeen eenvoudig gehouden. Voor een pittige, droge stijl die dichter bij een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc ligt. Afhankelijk van hoe rijp de druiven zijn wanneer ze worden geplukt, kunnen smaken variëren van citroen en groene appels tot tropische ananas en mango.

De veelzijdige Chardonnay wordt gebruikt om enkele van ‘s werelds bekendste wijnstijlen te creëren, waaronder Chablis en Witte Bourgogne. Het is ook een belangrijk bestanddeel van veel mousserende wijnen, waaronder champagne. Het is één van de drie belangrijkste druiven die in de Champagnestreek worden verbouwd.

Wijn en spijs met Chardonnay wijn

Als het gaat om het combineren met eten, is er bijna altijd een Chardonnay wijn die bij elk gerecht past. Knapperige, zure Chardonnay is lekker bij wit vlees zoals kip en kalkoen. Maar ook bij vis, zeevruchten, kruiden en zachte kazen. De boterachtige textuur van oude chardonnay’s op eikenhout is een beetje te zwaar voor de fijne smaken van zeevruchten. Het vormt een goed contrast met pittige gerechten zoals Indiase curries.

De volgende 2 verschillende Chardonnay bag in box heeft WYNZ in het assortiment:

Zensa Chardonnay

Pasqua Chardonnay Bio