Chardonnay druif

De kameleon van de wijnwereld

De kameleon van de wijn wereld

Als een van de meest diverse druivensoorten ter wereld, is het bijna gegarandeerd dat er een Chardonnay wijn is die perfect bij je past.

Chardonnay wijn is de kameleon van de wijnwereld en is getransformeerd van de boterachtige, op eikenhout gerijpte wijn (die in de jaren 90 zo geliefd was) in de frisse, citrusachtige stijlen van vandaag. Als een van de meest diverse druivensoorten ter wereld, is het bijna gegarandeerd dat er een Chardonnay wijn is die perfect bij je past.

Chardonnay is een druivensoort met een groene schil en een neutraal profiel, waardoor het de meest aangeplante witte wijndruif ter wereld is geworden. Oorspronkelijk is de druif afkomstig uit de Bourgondische regio van Frankrijk. Hier gedijen de Chardonnay druiven in kalksteen, klei en kalkgrond. Tegenwoordig groeien de druiven ook in Italië, Californië, Chili, Zuid-Afrika en in Australië. Chardonnay is een veelzijdige druif is die ideaal is voor vrijwel elke wijnstijl.

De Chardonnay bereikte zijn hoogtepunt in de jaren 90 toen het voor wijnmakers in de mode was om een ​​arsenaal aan technieken toe te passen, waaronder veroudering op eikenhout en het toepassen van melkzuurging. Dit proces zet harde appelzuren om in zachter melkzuur en het resultaat is een ronder, boterachtig mondgevoel met aroma’s van vanille en karamel.

Na deze korte periode van populariteit werd deze Chardonnay niet meer gelieft en werd het wijnbereidingsproces herzien. Tegenwoordig worden Chardonnay wijnen over het algemeen eenvoudig gehouden voor een pittige, droge stijl die dichter bij een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc ligt. Afhankelijk van hoe rijp de druiven zijn wanneer ze worden geplukt, kunnen smaken variëren van citroen en groene appels tot tropische ananas en mango.

De veelzijdige Chardonnay wordt gebruikt om enkele van ’s werelds bekendste wijnstijlen te creëren, waaronder Chablis en Witte Bourgogne. Het is ook een belangrijk bestanddeel van veel mousserende wijnen, waaronder champagne, en is een van de drie belangrijkste druiven die in de Champagnestreek worden verbouwd.

Als het gaat om het combineren met eten, is er bijna altijd een Chardonnay wijn die bij elk gerecht past. Knapperige, zure Chardonnay is een lekker bij wit vlees zoals kip en kalkoen, maar ook vis, zeevruchten, kruiden en zachte kazen. De boterachtige textuur van oude chardonnays op eikenhout is een beetje te zwaar voor de fijne smaken van zeevruchten, maar vormt een goed contrast met pittige gerechten zoals Indiase curries.

WYNZ heeft 3 verschillende Chardonnay’s in het assortiment:

Cantina Di Custoza Chardonnay

Zensa Chardonnay

Bourgogne Chardonnay