Druiven oogst

De druiven oogst

Hoe werkt de druiven oogst? 

We kunnen ons voorstellen dat er veel vragen zijn over het oogsten van druiven. Met het oogsten van de druiven begint natuurlijk het maken van de wijn. En dit moet wel goed gebeuren. We vertellen je er graag  meer over.

Beginnen alle druiven oogsten tegelijkertijd?

Het startschot dat het begin van de druiven oogst markeert is afhankelijk van verschillende criteria, zoals het klimaat van de regio, de hellingsgraad van de hellingen en hun blootstelling aan de zon.

  • De druiven voor droge witte wijnen en rode wijnen worden rond dezelfde tijd worden geplukt (eind augustus, begin september)
  • Druiven voor zoete wijnen worden één voor één geplukt (september, oktober), aangezien de druiven in het begin van de herfst door edele rotting zijn aangetast
  • IJswijnen worden geproduceerd met bevroren druiven die midden in de winter ‘s nachts worden geplukt

Hoe weet je wanneer de druiven rijp zijn?

Er zijn verschillende manieren om te weten of de druiven rijp zijn. Een refractometer meet het suikergehalte van een druif. Sommige wijnmakers vragen liever een laboratorium om hun druiven te analyseren. Terwijl anderen vertrouwen op hun instinct en ervaring, vertrouwend op de kleur van de schil en het proeven van de druiven.

Waarom is het belangrijk om de druiven niet te vroeg en niet te laat te plukken?

De druiven oogst datum is uiterst belangrijk: deze moet gebeuren wanneer de druif perfect rijp is en overeenkomt met de criteria van de wijnmaker. Door te vroeg te oogsten, loopt men het risico een wijn te produceren die te samentrekkend is, met een overheersende zuurgraad en plantaardige, kruidachtige smaken. Te laat oogsten loopt het risico rotte druiven te plukken of druiven die de zuurgraad hebben verloren die cruciaal is voor de balans van een wijn. De resulterende wijn kan vet worden en niet vers zijn.

Hoe bereidt een domein zich voor op de druiven oogst?

In de weken voor de druiven oogst verandert de zuurgraad in de druiven in suiker. Sommige wijnmakers helpen het proces een handje door bladeren te plukken om de druiven aan de zon bloot te stellen.
 
Dan is er nog de logistiek. Het domein moet een team van plukkers vinden. Hygiëne is ook een cruciaal punt: alle gereedschappen moeten perfect schoon zijn, om elke besmetting en ongewenste smaak in de wijn te voorkomen.

Mechanisch of handmatig druiven oogsten?

Er zijn twee stromingen, die beide hun voor- en nadelen hebben. De machine is in het voordeel als de wijngaard gemakkelijk en goed berijdbaar is en de wijnstokken zo gesnoeid en geleid zijn dat de oogstmachine efficiënt zijn werk kan doen. Ook als er snel gehandeld moet worden, is een oogstmachine meteen operationeel. Bijvoorbeeld als de druiven in de koele ochtend geoogst moeten worden, omdat het overdag te heet is of als er door slechte weersomstandigheden rot of schimmel dreigt te ontstaan.

Maar…

Maar niet iedere wijngaard is geschikt voor een oogstmachine. Denk aan wijngaarden op (steile) hellingen of hooggelegen smalle terrassen. Dan is de wijnboer aangewezen op plukkers. Bovendien is de mens in staat ter plekke een selectie te maken. Rijpe trossen worden geoogst, maar minder rijpe trossen of beschimmelde druiven laat hij hangen. Op deze manier wordt de beste kwaliteit gehaald, maar wel tegen doorgaans hogere kosten. Aan de andere kant is voor een kleinschalig wijnbedrijf de investering van een dure oogstmachine niet rendabel en is handmatige pluk de betere optie.

Wat zijn de risico’s die de oogsten bedreigen?

Als climax van een jaar van enorm werk, kan de oogst in een paar minuten tijd verpest worden. Hagel of een hevige storm kunnen kwetsbare druiven vernietigen. Regen kan ook catastrofaal zijn, als de  druiven geen zon of wind krijgen om te drogen. De druiven vullen ze zich met water, wat leidt tot een verdunning van de aroma’s en erger nog, het rotten van de druiven.

Ga eens plukken!

Als er één (studenten)klus is die je één keer in je leven moet doen, dan is het wel druiven plukken. Naast het leren van de waarde van fysieke inspanning, is het een geweldige introductie in de wereld van wijn. Eén van de belangrijkste activiteiten in de industrie, in een leuke omgeving. Bij het krieken van de dag wakker worden met een uitgebreid ontbijt, dan de wijngaarden in voor een dagje druiven oogst, weer of geen weer.