Druiven oogst

De wijnoogst in Europa

Druiven oogst

De oogst

Naarmate het einde van de zomer nadert, beginnen de wijn-producenten aan één van de drukste periodes. Na maandenlang de wijnstokken te hebben verzorgd, zijn veel producenten in Europa aan de wijnoogst. Per land en per regio zijn er verschillen in oogst periode maar de meeste producten zijn nu bezig of hebben de oogst al binnengehaald.

Elke wijnoogst is anders

Geen twee oogsten zijn hetzelfde. Veranderingen in het klimaat van het ene jaar op het andere kunnen de kwaliteit van de druiven beïnvloeden, net als vele andere problemen. Als gevolg hiervan is het altijd interessant om te zien wat we kunnen verwachten van de wijnen die binnenkort hun weg naar de winkels zullen vinden.

De wijnoogst is al begonnen of zelfs al afgerond

Veel producenten beginnen de wijnoogst tegen de herfst, sommige zijn al klaar en andere al goed op weg. Voor de oogst is 2022 een uniek jaar. Het begon eigenlijk met ideale omstandigheden, maar het hete en droge weer, vooral in de maanden juni en juli, stelt wijngaarden en wijnmakers op de proef. Op sommige plaatsen heeft de regenval in juli de situatie van waterstress verzacht. Dit heeft de voorwaarden geschapen voor een vroege oogst.

De hete en droge uitdaging

De zomerse hittegolf heeft een enorme impact op de wijnoogst van 2022. Nergens is dat duidelijker gevoeld dan in Toscane, een van de belangrijkste wijngebieden van Italië. Toscane staat bekend om zijn wijn en heeft te maken gehad met hoge temperaturen die droogte veroorzaakt. Het volledige gebrek aan regenval in het gebied betekent dat zelfs druiven die gedijen bij hete en droge temperaturen moeite hebben om hun volledige potentieel te bereiken.

De Chianti-productie, misschien wel de beroemdste wijn van Toscane, begint meestal in september wanneer de druiven klaar zijn om te oogsten. Maar de hete en droge omstandigheden in Toscane hebben ertoe geleid dat de druiven eerder rijpen dan normaal. Bovendien zullen de opbrengsten in 2022 waarschijnlijk lager zijn dan normaal.

Het tekort in heel Europa

Uitdagende weersomstandigheden in heel Europa hebben ertoe geleid dat producenten in Italië, Spanje en Frankrijk allemaal lagere opbrengsten voorspellen dan ze de afgelopen jaren hebben meegemaakt. Volgens de huidige schattingen ligt de productie op ongeveer 117 miljoen hectoliter, wat een sterke daling is van 18% is ten opzichte van de productieaantallen voor 2021.

En het is niet alleen de hitte die deze problemen heeft veroorzaakt.

Terwijl sommige delen van Italië in het voorjaar van 2022 ongebruikelijk warme periodes doormaakten, kregen andere te maken met vorst. Deze vorst trof Noord-Italië en met name Frankrijk. In de regio’s met deze voorjaarsvorst zullen de opbrengsten naar verwachting tot 30% afnemen.

De kwaliteit

Dit alles doet het klinken alsof 2022 een slecht jaar gaat worden voor de wijnoogst. Veel producenten hebben lagere opbrengsten dan verwacht, wat uiteraard een commercieel effect zal hebben. Lagere opbrengsten betekenen immers minder wijn, wat leidt tot een lagere verkoop.

Maar het is niet allemaal slecht nieuws. Velen zouden zelfs beweren dat deze lagere opbrengsten een goede zaak zijn voor wat velen het belangrijkste aspect van wijn noemen: de kwaliteit ervan. Lagere opbrengsten betekenen dat alleen de meest winterharde en meest veerkrachtige druiven de moeilijke omstandigheden overleven. De druiven die het overleven, zijn van een hogere kwaliteit.

En dat is uiteindelijk wat de wijnoogst van 2022 veelbelovend lijkt voor de consument. Hoewel we misschien minder wijn verkrijgbaar is, zal de kwaliteit van dit jaar waarschijnlijk hoger zijn dan in 2021.

Natuurlijk is de oogst nog aan de gang en het bewijs van de kwaliteit moet nog volgen. Wij van WYNZ kijken uit naar de nieuwe wijnen in Bag in Box en natuurlijk in de hippe blikjes.