Wist je dat Italië een van de grootste wijnlanden ter wereld is? Van alle wijn die wereldwijd gedronken wordt, komt 18% uit Italië (in Europa zelfs 30%!).

Italië is altijd beroemd geweest om zijn eten en wijn, beiden spelen een belangrijke rol in de identiteit en cultuur van het land. Het is dan ook geen verrassing dat velen van ons graag een glas Italiaanse wijn drinken.

Er is veel te leren over het wijnland Italië. We nemen je mee op ontdekking:

 1. De Grieken noemden het Oenotria, Wijnland! Een toepasselijke naam voor wat nu (Zuid) Italië is. Italië is immers het wijnland bij uitstek.
 2. Italië produceert ongeveer acht miljard liter wijn per jaar en is hiermee een van grootste wijn producerende landen ter wereld.
 3. Italië is vrij uitgerekt met behoorlijk klimatologische verschillen, microklimaten en grondsoorten, de bergen in het noorden hebben een dominante rol zowel op de rode wijn als wijngebieden
 4. Italië heeft een enorm scala aan druivenrassen. Er zijn meer dan 350 officieel erkende soorten. WYNZ heeft de volgende druiven in het assortiment: Corvina, Molinara, Rondinella, Shiraz, Montepulciano D’Abruzzo, Pecorino, Primitivo, Chardonnay, Pinot Grigio, Cabernet Sauvignon, Sangiovese en de Negroamaro.
 5. Italiaanse wijnen kennen de volgende kwaliteitsniveaus
 • Vino da Tavola, oftewel de tafelwijn. Een simpele, eenvoudige wijn waar geen speciale eisen aan gesteld worden.
 • Indicazione Geografica Tipica (IGT), de wijn komt uit een bepaald geografisch gebied. De volgende wijnen van WYNZ voldoen aan deze kwalificatie: Amicone, Pasqua Sangiovese-Cabernet, Doppio Passo, Sogno Pecorino en de Zensa Rosso.
 • Denominzatione di origine controllata (DOC),garandeert een bepaalde kwaliteit. De wijnen komen uit een begrensd gebied en voldoen aan vastgestelde productie-eisen. De volgende wijnen van WYNZ voldoen aan deze kwalificatie: Sogno Montepulciano d’Abruzzo, Pasqua Valpolicella
 • Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG), de overheid kent deze alleen toe aan afzonderlijke wijnbouwers. Een wijn wordt pas DOCG als aan de hoogste kwaliteitseisen wordt voldaan.
 1. Andere benamingen voor Italiaanse wijnen zijn:
 • Classico: wordt gebruikt bij een DOC of DOCG wijn, deze wordt gecombineerd met de streeknaam.
 • Riserva: wordt gebruikt bij een DOC of DOCG wijn en geeft aan dat de wijn een verplichte rijpingsduur heeft gehad.
 • Superiore: betekent dat de wijn 1% meer alcohol heeft dan de “gewone” versie.
 • Novello: wijnen die in het jaar van de oogst op de markt komen; veelal begin november.
 1. De perfecte match

Pasta en wijn!
De Italiaanse vuistregel is bijzonder eenvoudig: rood voor rood, wit voor wit. Bijvoorbeeld:

 • Een pasta op basis van tomaten past mooi bij een medium-body rode wijn
 • Een kaasachtige pastagerecht past perfect bij een volle witte wijn of een lichte rode wijn
 • Zeevruchten pasta’s kunnen worden gegeten met zowel lichte als medium-body witte wijn
 • En pastagerechten op basis van groenten (of kruiden) zijn geschikt voor lichte witte wijn

Wil je Italië proeven?

Italië creëert wijn met passie, kwaliteit en de historische wortels van het land in gedachten. De enige manier om het vakmanschap echt te begrijpen, is door de wijn zelf te proeven.
Bekijk ons aanbod Italiaanse wijnen in onze webwinkel wynz.nl

Hier zijn slechts een paar suggesties om je smaak op te wekken: