Waarom Bag in Box wijnen

Waarom Bag in Box wijnen

Waarom Bag in Box wijnen

Laten we eerlijk zijn, het is een bijzonder genoegen om een strakke glazen fles vast te houden. De kurk te verwijderen en de ingesloten geur van wijn naar buiten te laat komen. Waarom Bag in Box wijnen? Wat zijn de voordelen van de Bag in Box?

Geef toe aan de gedachte

De gedachte om het tapje te gebruiken die aan een Bag in Box is bevestigd om wijn te schenken, lijkt voor sommigen ondoorgrondelijk. En toch is de waarheid dat de afkeer van Bag in Box wijn vaak voortkomt uit het nooit echt proeven ervan. Geef toe aan de angst, vergeet tradities of stap over je verwaandheid heen. Het is tijd om avontuurlijk en ruimdenkend te zijn. Hoewel de productie van in dozen verpakte tafelwijn in bulk nog steeds bestaat, leven we in een tijdperk van ambachtelijke wijn. Deze wijnen worden smaakvol geproduceerd en zijn een goedkoper en gemakkelijker alternatief biedt voor flessenwijn. Het is misschien zelfs leuker, het is tijd voor de Bag in Box.

Hoe denken of dachten we over de Bag in Box wijn

In het verleden werden de overblijfselen van de wijn die niet werd gebruikt voor het bottelen (of in sommige gevallen de wijn van slechtere kwaliteit) tegen een lagere prijs verkocht. Dit werd gedaan in verschillende soorten verpakkingen, zoals dozen. Dat is waarschijnlijk de reden waarom er nog steeds een stigma rust op verschillende soorten verpakkingen dan op flessen. Een stigma dat al lang overwonnen is in bijvoorbeeld Australië, Nieuw-Zeeland en de Scandinavische landen.

De veranderingen in technologieën en de toenemende zorg voor duurzame alternatieven vragen andere verpakkingen. Hier komt de Bag in Box, ook wel wijnpak genoemd in beeld. De Bag in Box bestaat uit een polyethyleen zak met een tapje, die in een kartonnen doos zit. De Bag in Box is te vinden in verschillende maten (van 1,5 tot 20L). Tegenwoordig is het mogelijk om geweldige wijnen te vinden, zeer vers, en heel smakelijk.

Waar is de Bag in Box ontstaan

Toen in de jaren zestig in Australië wijn in een doos werd uitgevonden. Ja, de Aussies zijn verantwoordelijk voor zowel de doos als het populair maken van de schroefdop. De technologie was aanvankelijk bedoeld om aan de behoefte te voldoen van een wijnbedrijf. Het bedrijf was op zoek naar een manier om zijn instapwijn tegen een lagere prijs te verkopen. Dit terwijl de consument toch de kwaliteit kon worden geboden die ze gewend waren. Wanneer wijn wordt verpakt in de vacuüm zak die in de doos zit, wordt een luchtdichte afdichting gecreëerd. Hierdoor kan er geen lucht naar binnen. Door de luchtdichte afsluiting is elk glas dat uit de doos wordt geschonken als het openen van een nieuw glazen fles wijn. Je hoeft niet bang te zijn om een doos te openen en je zorgen te maken dat deze bederft. De inhoud blijft ongeveer een maand na opening heerlijk fris.

Hoe kon het mis gaan

Waar het met wijn in dozen fout ging, was toen de betaalbare verpakking ertoe leidde dat veel bedrijven minder dan geweldige inhoud erin stopten. Omdat de verpakking van wijn in dozen gewoon karton en een plastic zak is, heeft het een lage ecologische voetafdruk. Maar deze materialen betekenen ook dat het erg goedkoop is om te produceren. En wanneer bedrijven een goedkoop product tegenkomen, stoppen ze hun goedkoopste inhoud erin. Zo weten we hoe de beleving van wijn in een doos werd geruïneerd.

Maar de dagen van goedkope wijn in dozen zijn geteld. Er zijn inmiddels verschillende kwaliteitsproducenten die zich realiseren dat ze hun consumenten veel waar voor hun geld kunnen geven door hun wijn in een doos te verpakken. Tegelijkertijd is de ecologische voetafdruk verkleind. De wijnen in een Bag in Box betreft wijnen die 98% van de verkochte wijn uitmaken en bedoeld zijn om jong te drinken. Het zijn geweldige wijnen die niet in een fles hoeven te zitten, dus producenten kiezen ervoor om ze in plaats daarvan in een doos te doen.

Wat zijn de voordelen van de Bag in Box

We vertellen je graag wat de voordelen van de Bag in Box zijn.

1. Het bewaart de wijn in perfecte staat. Dit komt omdat de wijn volledig beschermd is zonder dat er licht bijkomt. De combinatie van het tapsysteem, met een vacuüm zak, maakt het ook onmogelijk voor de zuurstof om naar binnen te komen. Het resultaat is dat de wijn in een Box in Box in optimale conditie gedronken kan worden, met al zijn kenmerken intact (kleur, aroma’s, smaken). Zelfs tot 4 weken na opening.

2. Gemakkelijk te vervoeren en op te slaan. Bag in Box verpakkingen zijn normaal gesproken rechthoekig of vierkant (hoewel er tubes en pouches zijn). Een rechthoekige doos met een inhoud van 3 liter neemt de ruimte in van 2 flessen. Thuis is dit ook handig, want het past moeiteloos in elke koelkast. Bag in Box verpakkingen zijn veel lichter dan flessen, maar ze zijn sterker, dus de kans op breuk is minimaal.

3. Veelzijdig en voordeliger. Bag in Box verpakkingen zijn er in verschillende formaten. Van 1,5L tot 5L voor consumptie thuis, tot wel 20L voor de horeca. Dit betekent dat er schaalvoordelen zijn in de productie- en verpakkingslijnen, wat zich vertaalt in de uiteindelijke prijs. Zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de wijn natuurlijk! Je kunt er zeker van zijn dat de kwaliteit van de wijn in de fles precies dezelfde is als die in een Bag in Box.

Nog twee voordelen!

4. Duurzaamheid. De Bag in Box verpakkingen zijn lichter en gemakkelijker te vervoeren. Door het materiaal gebruik zijn ze ook gemakkelijker te produceren dan glazen flessen. Dit alles samen vertaalt zich in een kleinere ecologische voetafdruk voor wijn in Bag in Box in vergelijking tot flessen wijn. Bovendien zijn de doos en de zak volledig recyclebaar en veel gemakkelijker te recyclen dan glas.

5. Branding. Gezien vanuit een marketingperspectief, stelt de Bag in Box de producenten in staat om hun merken op een efficiëntere en creatievere manier te differentiëren en te presenteren. Het hele oppervlak van de verpakking kan worden gebruikt om het merk en zijn waarden weer te geven, waardoor het een zeer interessante en creatieve manier van verpakken is.

Welke wijnen vind je in Bag in Box

Vanwege de verpakking is het niet mogelijk dat om de wijn te laten rijpen in de Bag in Box, wat betekent dat ze geschikt zijn voor jonge en frisse wijnen.

De meeste wijnen die je tegenwoordig koopt zijn op dronk gebotteld waardoor rijping op de fles niet meer nodig is.

De wijnindustrie

De wijnindustrie is geworteld in oude tradities. Het is begrijpelijk dat er weerstand is tegen sommige technieken en verpakkingen die worden gezien als het breken van de klassieke wijncodes.

We mogen echter de nieuwste ontwikkelingen niet negeren, vooral die waar alle deelnemers in de industrie van profiteren, van producenten tot de eindconsument.

De Bag in Box wijnen zijn al trendy in veel verschillende landen. Zweden is de grootste Bag in Box importeur ter wereld en 70% van hun wijnverkoop is de Bag in Box verpakking. Gevolgd door de VS, Noorwegen, Slowakije en Duitsland. Zelfs Frankrijk krijgt een behoorlijk deel van de Bag in Box. De verkoop in volume zal waarschijnlijk oplopen tot 50% van het marktaandeel.

In Australië en Nieuw-Zeeland zijn de boxen al meer dan 50 jaar op de markt.

De toekomst

Je weet nu wat de voordelen van de Bag in box zijn. Wij denken dat wijn in een Bag in Box  een populaire keuze zal blijven, wat de wijnsnobs ook zeggen!

De Bag in Box is een heel goed alternatieven voor de standaardfles, we hebben zelfs meer keuze dan ooit tevoren.

Je hebt misschien onlangs artikelen gezien over wijn in dozen die een comeback maakt. Onze verkoop is hoger dan vorig jaar en ik verwacht dat deze zal blijven groeien. Zolang de wijn erin van goede kwaliteit is, denken wij dat wijn in een doos een populaire keuze zal blijven.


WYNZ Shop

Wil je onze wijnen proeven? Ga naar de shop en bekijk ons uitgebreide assortiment.