Merlot druif

Merlot

Geschatte leestijd: 3 minuten

Merlot wijn

Merlot is de Golden Retriever van de wijn, een supervriendelijke, gemakkelijk benaderbare en echt betrouwbare ‘instant best friend’.

Zodra Covid-19 voorbij is, kunnen we weer naar het terras. En als ik zeg -we hebben er zin in- dan praat ik namens velen. Als dadelijke de terrassen weer open zijn, drinken we daar wijn. Kiezen we voor een rode wijn, dan is dat vaak een Merlot.

En waarom ook niet? Merlot is de Golden Retriever van de wijn, een supervriendelijke, gemakkelijk benaderbare en echt betrouwbare ‘instant best friend’.

De Merlot staat vaak in de schaduw van Cabernet Sauvignon. Maar de Merlot wordt beschouwd als een essentieel onderdeel van de wijnwereld. Merlot is het resultaat van een kruising tussen Cabernet Franc en Magdeleine Noire des Charentes. Dus je zou kunnen zeggen dat het een ‘zusje’ is van Cabernet Sauvignon, een soort waarmee hij vaak in coupages wordt aangetroffen en waar hij zo op lijkt. Wat Merlot feitjes zetten we een rij.

Merlot feitjes

Merlot komt oorspronkelijk uit de Bordeaux, waar het de meest aangeplante soort is. In Saint-Émilion en Pomerol is het de ster van hun grote wijnen en in de Médoc speelt het een belangrijke rol in de beroemde Bordeaux coupage.

Het groeit meestal in hetzelfde klimaat als de soorten Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec en Petit Verdot.

Het is een van de drie meest aangeplante druiven ter wereld en groeit in veel landen. Bijvoorbeeld Spanje, Italië, Portugal, Verenigde Staten, Argentinië, Australië, Nieuw-Zeeland en Chili. Zelfs op plaatsen die onwaarschijnlijk lijken, Algerije en Cyprus.

Deze wijnstok produceert kleine ovale bessen, met dikke blauwzwarte schil die moeilijk te verwijderen is. De plant heeft grote bladeren die bestaan uit vijf bladnerven die een vijfhoekige vorm creëren.

De Merlot rijpt vroeg, maar is gemakkelijk te kweken omdat hij zich aanpast aan verschillende bodemsoorten. Deze druif houdt van koel weer, daar komt hij tot uiting en ontwikkelt hij zich het beste. Bij hoge temperaturen verliest het gewoonlijk zijn zuurgraad en looizuur

Deze soort is ook redelijk resistent tegen ziekten, maar is gevoelig voor vorst en botrytis wat betreft rijpheid en overrijpheid

De wijnen

Merlot wijnen boeien met hun expressieve aroma’s en smaken van zwarte bessen en zwarte kersen, hun zachte en flexibele tannines en een afdronk van chocolade.

In warme klimaten produceert de variëteit rode wijnen die meestal fruitiger zijn, met verfijnde tannines en aroma’s van kersen, frambozen en viooltjes. Het zijn droge maar wulpse en fruitige wijnen, met kruidige tonen en een heerlijk vleugje chocolade en mokka.

In koude klimaten, waar deze druif de voorkeur aan geeft, zijn de resultaten meer gestructureerde wijnen met een delicate aardse toon, hints van rood en zwart fruit en iets zuurder. De neus heeft een grotere complexiteit en onthult bloemige aroma’s van viooltjes, balsamico-tonen en nuances van truffels en kreupelhout. Ze zijn meestal minder geconcentreerd en bieden aangename hints van chocolade of zoethout.

Deze druif wordt vaak gebruikt in coupures met de cabernet sauvignon en cabernet franc omdat het de tannines verzacht, evenwicht brengt en een fruitig tintje geeft aan de wijnen.

Merlot in Bag in Box

We hebben een heerlijke Merlot in ons assortiment namelijk van het wijnhuis Cantina di Custoza. Maar ook als blend in de wijn:
Milhade AOC Bordeaux
Vaucluse IGP rood
Vaucluse IGP Rosé