Geur van wijn

Wijn etiquette en de wijntap

Wijn etiquette

Wil je een echte wijnkenner worden of tenminste doen alsof? Hoe gebruik je de wijntap? Er zijn bepaalde regels waar je rekening mee kan houden, zowel in huiselijke kring of tijdens chique gelegenheden. Enkele voorbeelden daarvan hebben te maken met het proeven van wijn en weer ander met welke wijn bij welk gerecht past. Door het toepassen van de regels kun je zelf meer genieten van de wijn die je drinkt!

Net als met eten geldt ook bij het drinken van wijn dat je nooit begint met drinken als de anderen dit nog niet gedaan hebben. Toost eerst met zijn allen voordat je de eerste slok pakt. Neem geen grote slokken, het is geen bier maar nip aan het glas. Voordat je van je glas nipt, moet je even je mond of je lippen schoonmaken. Net als vingerafdrukken staan vette-mond-afdrukken op een glas erg slordig.

De serveertemperatuur van de wijn

De temperatuur waarop de wijn geserveerd hoort te worden is afhankelijk van het soort wijn. Bij een rode wijn ligt deze temperatuur tussen de 14 en 18 graden, hoe lichter de wijn hoe koeler deze gedronken kan worden. Witte wijn kun je het beste drinken als de een temperatuur tussen de 8 en 12 graden heeft. Frisse en halfdroge wijnen of rosé komen het best tot hun recht met een temperatuur tussen de 8 en 9 graden. Door het gebruik van de wijntap blijft de wijn langer gekoeld.

Het openen van de wijntap

Een wijntap is een andere benaming voor een bag in box. Het open de wijntap doe je niet aan tafel, laat de wijntap zien aan je gasten en geef uitleg over de wijn. Het openen doe je vervolgens in de keuken. Schenk de wijn over vanuit de wijntap in een mooie karaf en laat de wijn even tot rust komen. Schenk hierna zonder knoeien de wijn in het glas. Is de karaf leeg vul hem gewoon weer bij vanuit de wijntap. Handig hé!

Het soort wijnglas

Een glas heeft een vorm die aan de bovenkant van de kelk smaller is dan aan de onderkant, deze is gemaakt van helder, dun glas. Er zijn speciale series glazen voor specifieke druivenrassen, maar voor het ‘gewone’ wijngebruik is het voldoende om een schoon, helder wijnglas te hebben gemaakt van dun glas met een toelopende kelk. Schenk de wijn uit de wijntap altijd vanuit een karaf in het glas. Dit ziet er beter uit en de wijn spettert niet in het glas.

Het vasthouden van het wijnglas

Een vaak gestelde maar ook zeer belangrijke vraag is de plaats waar je je glas vasthoudt. Pak het wijnglas altijd bij de steel vast, hierdoor wordt de wijn niet verwarmd door de handen. Bovendien wordt je glas vies door de vingerafdrukken. Een ander voordeel van het glas bij de steel te heffen, is dat het makkelijker wordt om je wijn goed tegen het licht te houden en houdt het wijnglas in je linkerhand, op deze manier kun je makkelijker mensen begroeten. Lees ook eens onze blog over het wijnglas vasthouden.

De beroepsproevers

Echte beroepsproevers slurpen de wijn om te proeven. Door het slurpen kan de wijn goed door je mondholte rollen en wordt de wijn beter geproefd.. Als amateurproever moet je geen wijn gaan slurpen, zeker nier in gezelschap. Uiteraard kun dit thuis of met gelijkgestemde wel proberen, hierdoor kun je ervaren of de smaakbeleving anders is.

Voor echte proevers is het zeker verstandig om een glas water bij de hand te hebben. Aangezien bij het proeven van verschillende wijnen, de mond eerst weer geneutraliseerd dient te worden. Het water wordt dan gebruikt om de mond te spoelen. Het geheim van een wijnproever om niet dronken te worden van al die proeverijen is gewoonweg net als het water de wijn weer uit te spugen.

Het drinken van de wijn

Heb je dorst, drink dan niet je wijn in een teug leeg. Bij limonade kan dit, maar bij wijn is dit echt uit den boze. Wijn hoor je te nippen en na iedere slok weer even neer te zetten. Buiten het feit dat wijn de dorst niet lest, kun je wel water drinken bij de wijn.

Met deze basisetiquette kun je rekening houden tijdens het serveren en drinken van wijn uit de wijntap!