houdbaarheid van wijn

Wat is de houdbaarheid van wijn?

Houdbaarheid van wijn

De houdbaarheid van wijn in pak of bag in box is maar liefst 4-6 weken na het openen van het pak. Een fleswijn is veel korter houdbaar. Hier geven wij antwoord op hoelang je wijn kunt bewaren. Het is tenslotte toch zonde om weg te gooien……. Wat is de houdbaarheid van witte wijn en wat is de houdbaarheid van rode wijn is een vraag die wij vaak horen.

Waarom bederft wijn

Zodra de wijn is geopend, zal zuurstof een wisselwerking hebben met de wijn en de smaak beïnvloeden. Immers zuurstof is een krachtige oxidant waardoor de wijn gaat oxideren. Wat gebeurt er dan? Rode wijn wordt bruiner en op den duur zelfs oranje. Witte wijn wordt geler en uiteindelijk helemaal bruingeel. De wijn verliest dan zijn fruitigheid, versheid en krijgt een aroma van bijvoorbeeld appelmoes. Ook geuren van noten zijn een kenmerk van oxidatie.

Wijn in pak, Bag in Box, wijn in box of een pak wijn

De verschillende benamingen voor wijn in pak verwijzen allemaal naar wijn uit een zak verpakt in een kartonnen doos. Het oxideren van wijn gebeurt langzamer voor wijn in een pak omdat hier geen zuurstof bijkomt. De kraan en de plastic zak zorgen dat het binnendringen van zuurstof wordt voorkomen, waardoor de wijn een aantal weken vers blijft.

Of het nu gaat om rode of witte wijnen de houdbaarheid van wijn in pak is minimaal 4 weken na openen van het wijnpak. Mousserende wijnen kunnen niet verkocht worden in pak omdat het wijnpak dan ontploft.

De wijnfles

De houdbaarheid van wijn in fles is vele malen korten dan de bag in box. Na het openen van de fles komt de wijn direct in aanraking met zuurstof en is het oxidatie proces begonnen. In rap tempo gaat de smaak achteruit.
Omdat het zonde is om wijn weg te gooien geven we onderstaand de richtlijnen voor de houdbaarheid van wijn in fles.

Wat is de houdbaarheid van witte wijnen en rosés in fles

Witte wijnen en rosés zijn ongeveer 3-5 dagen houdbaar. Maar let op want de wijn gaat snel achteruit. De wijn oxideert, en dat tast de smaak aan. Ook al lijkt de wijn minder fris en fruitig, je kunt hem tot ongeveer een week na opening drinken. Of je dit wil moet je zelf weten, wij raden het niet aan.

Wat is de houdbaarheid van rode wijn in fles

Eerst een tip. Bewaar de rode wijn op een donkere en koele plek, ook als deze geopend is. Als de fles open is, blijft deze drie tot vijf dagen houdbaar. Een lichte rode wijn met weinig tannines is korter houdbaar dan een zwaardere rode wijn. Wijnen kunnen zelfs lekkerder smaken als deze geopend zijn.

Wat is de houdbaarheid van mousserende wijn

Champagnes, cavas of prosecco’s kun je maar één tot drie dagen bewaren. Het koolzuur verdwijnt namelijk erg snel en de smaak verandert snel. Je kunt een mousserende wijn dan ook het beste meteen leegdrinken.

Het leven is te kort om slechte wijn te drinken

De uitspraak ‘het leven is te kort om slechte wijn te drinken’ geldt ook voor bedorven wijnen. Drink je nu een glaasje wijn per dag dan is wijn in pak heel geschikt voor jou. Een wijnpak bevat ongeveer 22 glazen wijn en is in dit geval dus binnen 4 weken op.

Wil je meer weten over bag in box wijnen kijk dan verder op onze site