wijnglas vasthouden

Hoe moet ik een wijnglas vasthouden?

Jarenlang had wijn de reputatie elitair te zijn, een drank met zijn eigen woord gebruik en een lange lijst van geheimzinnige gebruiken en rituelen. Zoals decanteren, kijken, walsen, ruiken, gorgelen, proeven en uitspugen. Wijn is tegenwoordig echter veel toegankelijker, er wordt veel over geschreven, gepost en wijn is zelfs online verkrijgbaar. Wijn wordt zelfs in dozen verpakt (Bag in Box). Deze wijnen zijn niet alleen lekker, maar ronduit trendy. Waarom zou je dan niet willen weten hoe je een wijnglas vasthouden moet?

Hoe moet ik een wijnglas vasthouden?

In de huidige wereld, waar het als perfect wordt beschouwd om wijn te drinken wanneer en hoe je maar wilt, waarom zou je je dan druk maken hoe je een wijnglas vasthouden moet? Er zijn echter praktische redenen om je wijnglas op de juiste manier vast te houden. Het belangrijkste is het beter proeven van de wijn.

Wijnglas vasthouden aan de steel

Een wijnglas vasthouden is geen rocket science, maar er is een juiste manier en een  verkeerde manier om het te doen. Houd in de regel het glas bij de steel vast in plaats van de hand rond het glas te houden.

De belangrijkste reden waarom je wijnglazen aan de steel moet vasthouden en niet bij het glas is dat de warmte van je hand de wijn zal opwarmen. Het opwarmen zorgt ervoor de smaak van de wijn negatief wordt beïnvloedt, waardoor deze wat vlakker smaakt. Dit is natuurlijk jammer van de door jou zorgvuldig geselecteerde wijn.

Door het wijnglas aan de steel vast te houden, kun je de wijn laten walsen in het glas. Maar waarom zou je dat nu doen? Het laten walsen van de wijn in het glas kan een beetje raar voelen, maar het helpt eigenlijk om de wijn te oxygeneren (het toevoeren van zuurstof), wat de smaak verbetert.

Het aan de steel vasthouden zorgt er ook voor dat er geen vette vingers op het glas komen wat het beeld op de wijn kan verpesten. Want zeg nu zelf een ‘vies’ glas op tafel ziet er toch niet uit. Een wijnglas moet er gewoon fris uitzien zodat je een mooi beeld hebt als je de wijn door het glas laat walsen.

Maar wat als je nu wijn in een glas zonder steel krijgt? Je hebt geen andere keuze dan het bij het glas vast te houden. Bij deze glazen is het glas vaak dikker waardoor deze langzamer opwarmt dan in een wijnglas. Maar het blijft invloed hebben op de smaak. Wat helpt is om zo minimaal mogelijk contact met het glas te maken. Dit kun je door alleen de duim en twee vingers op het glas zelf te houden. Hiermee warmt de wijn minder snel op.

Instructie glas vasthouden

– Houd de steel tussen je duim en de eerste twee vingers
– Plaatst de vingers op de onderste helft van de steel
– Je resterende drie vingers kun je in je handpalm krullen
– Deze vingers raken de steel niet

Verder is het gewoon genieten van de wijn.