Piemonte, Barbera wijnen, Arneis wijn, Nebbiolo

Piemonte

Piemonte is een streek in noordwest Italië. Met de Zwitserse Alpen in het noorden en de Middellandse Zee in het zuiden is het een perfecte wijnregio. De meest bekende rode druiven soorten uit deze regio zijn de Nebbiolo en Barbera druif. Arneis is de meest favoriete witte wijn uit deze streek.

De wijnen die van deze druiven worden gemaakt zijn nu ook verkrijgbaar in Bag in Box.

De druiven uit Piemonte

Piemonte is het beste wijngebied van Italië, nog meer dan Toscane en de andere Italiaanse wijngebieden. In Piemonte is Nebbiolo niet de meest aangeplante druif van de regio, maar het is de druif die het meest bekend is. Misschien ken je de druif niet maar als ik de wijnen noem zeg je vast ‘oh ja’. Het zijn de Barolo en de Barberesco. De druif dankt zijn naam aan het Italiaanse woord Nebbia dat mist betekent. Hij heeft deze naam gekregen omdat de oogst plaatsvindt als het mistig is in de herfst in de gebieden van Piemonte.

Barbera is de belangrijkste en meest aangeplante druif van Piemonte. Barbera wordt verondersteld te zijn ontstaan in de 13e eeuw ​​in de heuvels van Piemonte. Geen enkele druif heeft de afgelopen 20 jaar zo’n enorme verbetering van imago gekend als Barbera uit Piemonte. Hoewel Barbera wijnen nu wordt gewaardeerd om zijn toegankelijke charme, kan het nog steeds worden gezien als de wijn van het volk. Qua smaak hebben Barbera wijnen best veel overeenkomsten met Nebbiolo wijnen.

Arneis is erg gevoelig voor de ziekte meeldauw waardoor de wijnen de neiging hebben om gemakkelijk te oxideren. Maar door een zorgvuldige keuze van de locatie op kalkachtige zandgronden gaat het een stuk beter met de druiven. Door betere technieken is het oxidatieprobleem aanzienlijk verminderd. Tegenwoordig worden de Arneis wijnen gezien als een van de belangrijkste witte wijnen van Italië.

Kwaliteit uit Piemonte

Dat Piemonte zulke goede wijnen produceert komt door een combinatie van ligging en het klimaat maar ook de bodem draagt daar zijn steentje aan bij. De beste wijnen ter wereld komen uit de voor wijnbouw koudere klimaten. Dankzij de invloed van de zee en de Alpen heerst er een gematigd warm klimaat dat niet te droog is. Dankzij dit gunstige klimaat, de glooiende heuvels en de vaak mineraalrijke, kalkrijke bodem zijn de omstandigheden in Piemonte optimaal voor wijnbouw.

De smaak

Nebbiolo

Wijnen gemaakt van Nebbiolo worden gekenmerkt door hun ruime hoeveelheden zuurgraad en tannine. Aroma’s die geassocieerd worden met Nebbiolo zijn onder meer gedroogd fruit, damast, leer, zoethout, moerbeien, specerijen en ook gedroogde en verse kruiden.

Barbera

De wijnstokken in Piemonte produceren intense wijnen met tonen van zwarte kersen, pruimen, bramen, violet, gedroogde bladeren, vanille en kruiden. De wijnen zijn vaak licht en fruitig, bedoeld voor onmiddellijke consumptie in plaats van voor veroudering.

Arneis

De Arneis druif produceert zeer geurige wijnen met tonen van peer en appel. De elegantie van het aroma met een medium tot volle body hebben met peer, appel, fruit en nootachtige tonen.

Met zijn rijke smaakprofiel zal Arneis iedereen aanspreken die van de Chardonnay of Verdejo wijnen houdt.