Sangiovese
Sangiovese is een Italiaanse, uit Emilia-Romagna of Toscane afkomstige blauwe druivensoort. Vanwege regionale mutaties kent hij in Italië diverse gedaantes.
Geschiedenis
Dit ras wordt voor het eerst genoemd rond 1600 in een verhandeling van Giovanni Vettorio Soderini over wijnbouw in Toscane en wel onder het synoniem Sangiogheto. De naam komt vermoedelijk van sanguis Jovis ofwel bloed van Jupiter, een door de monniken van Santacangelo di Romagna toevallig gegeven naam toen een bezoeker vroeg hoe deze druif heette, die zij tot dan toe simpelweg vino hadden genoemd.
Tot voor kort werd aangenomen dat Toscane de oorsprong van dit ras was, maar in 2004 werd door DNA aangetoond dat de Sangiovese een kruising is tussen de Ciliegiolo en de Calabrese di Montenuovo. De eerste wekte geen verbazing, want is immers een Toscaanse variëteit, maar de grote verrassing is de tweede. Slechts een klein aantal soorten wijnranken zijn bekend van deze redelijk obscure druif, die is ontstaan op een heuvel ten westen van Napels, die de naam Montenuovo draagt. Deze heuvel is relatief jong en werd in één nacht gevormd door een vulkanische uitbarsting in 1538.
Kenmerken
Sterke groeier, die zeer gevoelig is voor grauwe schimmel vanwege de zeer dunne schil van de druif. Langzame groeier, waardoor dit ras pas laat tot volle rijping komt. Kan goed tegen extreme droogte doordat de wortels zeer diep gaan en dus voldoende water kunnen opnemen. De opbrengst per hectare kan hierdoor behoorlijk hoog zijn. Een ondergrond van leem lijkt toch de hoogste garantie te bieden voor een hoge kwaliteit, terwijl een hoge ligging niet wenselijk is omdat de druif dan niet tot volle rijping kan komen.
Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van chianti, een wijn die voor minimaal 70% uit druiven van dit ras bestaat.
Gebieden
Uiteraard kent Italië de hoogste productie van zo’n 70.000 hectare met als voornaamste gebieden Toscane, Emilia-Romagna, Marche en Umbrië. Maar ook in het Franse Corsica wordt dit ras verbouwd en wel op zo’n 1.300 hectare. Hier wordt de druif Nielluccio genoemd en komt voornamelijk voor in de regio Patrimonio in het noorden van Corsica.
Deze druif komt ook voor in Argentinië met 2.300 hectare, Californië met 800 hectare en in kleine hoeveelheden in Zwitserland, Malta, Turkije, Zuid-Afrika en Israël.
- Sorteer op Standaard Volgorde
- Toon 15 Producten per pagina
Wijn bestellen bij WYNZ
Bestel gemakkelijk en snel de beste bag in box wijnen bij WYNZ. Sinds 2016 importeert WYNZ bag in box wijnen uit Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal en Oostenrijk. Continue zijn we bezig om ons assortiment te verbreden, te vernieuwen en waar het kan te verbeteren. Bag in box wijnen kopen doe je bij WYNZ.
Heb je een lekkere wijn gedronken en ben je benieuwd of deze ook in bag in box te verkrijgen is, laat ons het weten en wij gaan opzoek.
Bag in box wijnen
Steeds meer wijndrinkers maar ook wijnhuizen zien de voordelen van wijn in bag in box. We zetten deze voordelen nog graag even voor je op een rij:
- Duurzaam: door de verpakking wordt veel CO2 voorkomen, allerliefst 50%. Dit komt door de handige verpakking die tijdens het transport minder ruimte inneemt (per liter wijn) waardoor er veel uitstoot wordt voorkomen. Maar ook doordat er geen flessen geproduceerd hoeven te worden dat veel energie vergt.
- Een bag in box heeft 85% minder afval dan wijn uit een fles.
- De wijn blijft lang fris. Door het slimme tapsysteem kan er geen lucht bij de wijn komen waardoor de wijn minimaal 4 weken lekker blijft na het openen van het pak.
- Uit een pak gaan tussen de 22 en 25 glazen, ideaal dus voor een glas wijn per dag
- Een bag in box is makkelijk om mee te nemen bijvoorbeeld naar het strand, het park, de camping of op de boot. Is de wijn op, haal de zak uit de doos en blaas hem op. Zo heb je ook nog eens een lekker kussentje :)
Zijn er ook nadelen aan de bag in box
Natuurlijk wordt er gebruik gemaakt van een plastic zak en plastic is niet goed voor het milieu. Gelukkig kun je er zelf voor zorgen dat de zak niet in het milieu komt maar in de afvalbak.
In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat bij het vullen van de wijnzak toch lucht bij de wijn komt, de wijn zal dan bederven. Wij zullen hier nooit moeilijk over doen. Stuur de ‘slechte’ box naar ons terug en je krijgt gewoon een nieuwe bag in box.
Vooroordelen
Die zijn er zeker! Zomaar wat geluiden die we horen:
- wijn in een bag in box is kwalitatief slechte wijn. Gelukkig is dit al jaren niet meer, dit zie je ook terug in het aantal wijnhuizen dat de bag in box toegevoegd aan het assortiment. Gewoon de zelfde wijn als in de fles maar dan in een bag in box.
- Het is zo onhandig om een bag in box te openen. Door de druk van de wijn onder in de doos kan het lastig zijn om het kraantje eruit te krijgen. Zet de box op de kop en je kunt gemakkelijk het kraantje uit de doos halen. Tappen maar!
- Je zet toch niet een bag in box op tafel. Het kan maar hoeft natuurlijk niet, gebruik gewoon een karaf om de wijn uit te schenken.
WYNZ bereikt ieder jaar steeds meer wijn consumenten in Nederland. Het is goed om te zien dan steeds meer mensen de voordelen van de bag in box zien en overstappen op deze (andere) verpakkingsvorm.
Wijn bestellen
Kies de wijnen die je wilt bestellen en voeg deze toe aan het winkelmandje. Is je bestelling compleet, vul de verzendgegevens in en kies de voor jou passende betaalmethode. Wij gaan dan voor je aan de slag en streven erna om dezelfde dag de wijn nog te versturen. De bag in box wijn bezorgen wij via PostNL, je ontvangt hiervan een track & trace zodat je de bestelling kan volgen.