Perfecte wijn

Perfecte wijn, wat je moet weten over wijn!

Perfecte wijn

Er is al heel veel geschreven over wijn maar dan voornamelijk over wijn in de traditionele wijnfles. Wat voor de fles geldt, geldt veelal ook voor de bag in box. Toch is het goed om het volgende te weten of nogmaals eens te herhalen. In deze blog lees je wat je moet weten over de perfecte wijn en de perfecte wijn temperatuur.

Kan wijn in een bag in box een perfecte wijn zijn?

Gelukkig kan dit tegenwoordig wel. Bag in box wijnen kunnen dezelfde kwaliteit wijn hebben als de wijn in fles. Natuurlijk zijn niet alle wijn in bag in box lekker, dit zelfde geldt ook voor wijn in een fles. WYNZ selecteert uitsluitend kwaliteitswijnen. Voordat de wijnen worden opgenomen in het assortiment worden nieuw geselecteerde wijnen eerst voorgelegd aan een proefpanel. Ja dus, een bag in box wijn kan een perfecte wijn zijn!

Rode wijn op kamertemperatuur voor perfecte wijn

Wat is de perfecte wijn temperatuur? Over het algemeen kun je zeggen dat wij in Nederland de witte wijn te koud drinken en onze rode wijn te warm. Wat zijn de beste serveertemperaturen en waar moet je op letten voor de perfecte wijn in jouw glas?

De serveertemperatuur is sterk afhankelijk van de wijn die je gaat drinken. Het is belangrijk om te weten dat de temperatuur van een wijn positieve en negatieve elementen zal versterken. Serveer je een witte wijn te koud dan zal de geur en smaak minder goed aanwezig zijn. Is een rode wijn te warm dan kan het aanwezige fruit bijna als gekookt overkomen en de alcohol als branderig. Het is dus belangrijk om hiervoor op te passen.

Wat is nu perfecte wijn temperatuur voor een goed glas wijn? De bedoelde kamertemperatuur stamt uit de tijd dat mensen in kastelen rode wijn dronken. En dat was tussen de 15 – 18 ºC, als ze geluk hadden! De huidige kamertemperatuur ligt veel hoger, en is dus minder geschikt om wijn te serveren.

Daarnaast worden rode wijnen steeds meer gemaakt om jong te consumeren. Vaak zijn jonge rode wijnen iets gekoeld (15ºC) lekkerder . Dit benadrukt meer de frisse kanten van wijn, en is dus van toepassing op fruitige, jonge wijnen. Rijpere rode wijnen mogen wel 18 ºC hebben. Dit benadrukt de vollere, complexere smaak van de wijn.

Hoe meet je nu de temperatuur?  Het beste instrument is je eigen smaak. Als je het eens wilt testen: zet een rode wijn in een warme huiskamer. Zet er ook één in de koelkast, maar haal deze een half uur voor het drinken eruit. Proef welke je lekkerder vindt. Als je moet kiezen? kies dan voor iets te koud, dan voor te warm. Immers: een wijn warmt eerder iets op dan dat deze afkoelt! Het best kun je jouw Bag in Box ruim van te voren neerzetten op een plek waarvan je weet dat hij de juiste temperatuur heeft voor de wijn.

Uiteraard zijn dit handvatten, geen wetten. Proef zelf wat je het lekkerst vindt, bijvoorbeeld een Tempranillo of een Primitivo.

Kan Bag in Box wijn kurk hebben?

Er wordt weleens gedacht dat wanneer er een stukje kurk in een glas wijn drijft, dat de wijn ‘kurk’ bevat. Natuurlijk bevat de wijn wel stukjes kurk, maar niet het soort kurk (schimmel of bacterie) die bedoeld wordt. De stukjes losse kurk komen meestal door een te droge kurk of door een slechte geopende fles wijn. Bag in Box wijn kan ook ‘kurk’ hebben waar de perfecte wijn uit de box niet meer lekker smaakt. Dit komt dan door schimmels. Gelukkig komt dit zelden voor.

Wat wordt er dan bedoeld met “kurk”?

Je trekt een lekkere fles open en deze blijkt bedorven. Het betreft een muffe smaak in je wijn, vaak doet hij denken aan een vochtige kelder of oude aardappelen. Moeilijk te omschrijven dus, maar onmiskenbaar aanwezig in geïnfecteerde wijnen. Dit is dus geen perfecte wijn meer :). Genoeg wijnen worden niet herkend door de gemiddelde consument, vooral als de infectie niet al te ernstig is. In dat geval is de fruitigheid van de wijn verdwenen, maar heeft de wijn nog geen onaangename geur.

Maar hoe ontstaat de infectie?

Laten we eerst eens kijken wat “kurk” nu eigenlijk is. Schimmels en gisten zetten chloorhoudende verbindingen om in chlooranisolen. Dit zijn de boosdoeners. Schimmels of gisten zijn dus een deel van de oorzaak. Maar waar komen de chloorhoudende verbindingen vandaan? Het is mogelijk dat deze in de wijn komen voordat de wijn gebotteld is! Omdat ze zich bijvoorbeeld bevinden in opslagtanks. Dit heeft onder andere te maken met een verkeerde methode van schoonmaken in de wijnbottelarij zelf.

Toch is de traditionele kurk vaak de boosdoener. De kurk kan besmet zijn met pesticiden (via de kurkeik), of komen ze in de kurk tijdens het productieproces (bleken, schoonmaken).

Zal dit verleden tijd worden door de Bag in Box?

Nee, ook een wijn in een Bag in Box kan kurk hebben, al is de kans ontzettend veel kleiner omdat er geen kurk wordt gebruikt.

Wordt wijn beter naarmate hij ouder wordt?

De meeste wijn wordt niet beter bij veroudering, maar juist slechter. Met name de mensen die geen rekening houden met de temperatuur en de bewaarplaats, (bijvoorbeeld naast de open haard, het liefst een jaartje of wat) komen bedrogen uit. Maar liefst 98% van de witte wijn en 90% van de rode wijn ter wereld wordt gemaakt voor directe consumptie. Lees: binnen een jaar na botteling.

Is de wijn daarna ondrinkbaar?

Nee, natuurlijk niet, maar zal veel van zijn charme verliezen. Vaak worden deze consumptie-wijnen gemaakt voor de jonge fruitige smaak. Indien deze wegvalt, blijft er weinig over.

Wat is dan het juiste drinkmoment?

In veel gevallen direct na aankoop. Als regel zou je kunnen zeggen dat alles uit de Bag in Box direct gedronken mag worden. Uitsluitend wijnen die op dronk zijn worden geleverd in Bag in Box, de box kan direct worden geopend en je kunt minimaal 4 weken van jouw perfecte wijn genieten.

Voor wijn in een fles geldt dat zeker de meeste wijnen onder de 10 euro volledig op dronk zijn en niet beter worden om deze te bewaren. Natuurlijk zijn er ook wijnen die een aantal jaren nodig hebben om op dronk te komen. Die dus echt beter worden door te rijpen op de fles. We hebben het dan over een heel klein percentage van alle wijn, veelal in de hogere prijsklasse. Sommige jaren zijn beter te bewaren dan ander. Zoek de juiste bewaarplek in jouw huis. Liefst donker en met een constante koele temperatuur. Niet te vochtig of droog en trillingsvrij. Zorg verder dat de wijn de juiste temperatuur heeft. De perfecte wijn temperatuur voor rode wijn is zoals eerder benoemd tussen de 15 en 18 graden.

Dit is wat je moet weten over een perfecte wijn!

Wil je meer weten over wijn etiquette, lees dan onze blog.