Smaakprofiel

Dé trots van Oostenrijk

Oostenrijkse wijnen

Oostenrijk heeft de afgelopen jaren internationaal naam gemaakt als wijnland. De wijnen staan vooral bekend vanwege de goede kwaliteit en diversiteit van de regionale druifsoorten, van de Grüner Veltliner tot en met de Zweigelt. Het pak wijn Grüner Veltliner is in opkomst…..

Het Oostenrijkse wijndistrict Wagram is een – voor Oostenrijkse begrippen – redelijk groot wijndistrict met bijna 2.500 hectare wijngaarden. Er zijn twee verschillende delen: een kleine strook land direct ten zuiden van de Donau en een veel groter deel ten noorden van de rivier.

Het klinkt misschien vreemd maar bodemonderzoek heeft uitgewezen dat Wagram eens de kust van een prehistorische oceaan was en daarover heeft zich een dikke laag löss gevormd. En hier planten de wijnboeren uit Wagram hun druivenstokken op hiervan worden de Grüner Veltliners pittig en kruidig. Maar denk niet dat er alleen mooie witte wijnen gemaakt worden, ook de mooie rode wijn  Zweigelt of de Saint Laurent uit Wagram is niet te versmaden.

Wijnschandaal

Ben je in de jaren ’70 geboren? dan kun je je het ‘antivriesschandaal’ uit 1985 misschien nog herinneren. Een handjevol malafide producenten bleek wijnen kunstmatig zoet  te maken. Het schandaal werd breed uitgemeten in de internationale pers. De export van Oostenrijkse wijn viel stil maar dit schandaal gaf de wijn een enorme kwaliteitsimpuls. Strenge nieuwe wijnwetten werden ingevoerd. Wijnboeren zijn vanaf dit moment droge witte en rode kwaliteitswijn maken.

Familiebedrijven

Oostenrijkse wijnmakers streven er naar om het karakter van de druif zo puur mogelijk in de smaak van de wijn tot uitdrukking te laten komen. Veel wijnmakers hebben een groot aantal druivenrassen aangeplant. Voor elk deel van de wijngaard wordt met veel zorg vastgesteld welke druif er het beste gedijt. Ook in Oostenrijk zie je dat steeds meer wijnmakers de voordelen van de pak wijn onderkennen al neemt het pak wijn nog maar een zeer kleine positie in.

Weingut Koch en pak wijn

Weingut Koch is een moderne familiewijnmakerij met traditie!
Als wijnmakerij in Neder-Oostenrijk staan ze bekend om de lichte, fruitige witte wijnen en milde, fluweelachtige rode wijnen. Al generaties lang wordt in Grossweikersdorf natuurlijke wijnbouw beoefend – iets meer dan een uur rijden van Wenen in noordwestelijke richting.

De wijnstokken groeien op diepe lössgronden van de Wagram in de zonnige lagen van de Schmidatales. De relatief koele nachten zorgen voor frisse zuren en een onderscheidend bouquet van de wijnen. Door zorgvuldige persing en individuele opslag in houten vaten en stalen tanks, winnen ze variëteit, natuurlijke wijnen.

Pak wijn variëteiten

Of het nu gaat om fruitige verse witte wijnen of milde fluweelachtige rode wijnen – meer dan 20 verschillende wijnen worden er geproduceerd – van lichte wijn tot eiken vaten en ijswijn, waaronder fijne brandewijnen en andere specialiteiten zoals de frizzante.

Zelfs fruitbrandewijnen hebben een lange traditie in het bedrijf. In de eigen distilleerderij maken ze distillaten van bijzonder fijne vruchten.