Vacqueyras bag in box

Het Dorp Vacqueyras

Dorp Vacqueyras

Het is altijd leuk om meer te weten over de wijn die je drinkt en de herkomst hiervan. In deze blog vertellen we je meer over de Vacqueyras wijn, het dorp Vacqueyras en de bij WYNZ verkrijgbare Vacqueyras bag in box van het wijnhuis Fontaine du Clos.

Het Dorp Vacqueyras

Vacqueyras, een wijndorp in de Vaucluse. Het gebied dat nu ook een mooie Vacqueyras Bag in Box produceert. Gelegen aan de voet van de Dentelles de Montmirail is Vacqueyras gebouwd op een heuvel maar ziet eruit als een eilandje rond een oceaan van wijnstokken. Hier wordt een beroemde Côtes-du-Rhône-wijnoogst geproduceerd. Dit is het derde en laatste dorp dat in 1990 een eigen appellatie kreeg (na Gigondas de naburige gemeente en Châteauneuf-du-Pape). “Vacqueyras en zijn wijnen” wordt weergegeven in hoofdletters op de hellingen van de Châteauneuf-du-Pape, zoals op Hollywood Hill. Automobilisten worden eraan herinnerd dat ze een beroemd wijnbouwgebied doorkruisen.

In het dorp vind je de elementen die de charme van een Provençaals dorp vormen, zoals:
– goed bewaard gebleven middeleeuwse wallen
– de parochiekerk gewijd aan Saint-Barthélemy
– een kasteel

De kronkelende steegjes van de oude Vacqueyras zijn toegankelijk via twee poorten: de nieuwe poort en de veranda (voorheen de enige poort in het dorp). De Cours Stassart, een schaduwrijke laan begrensd door platanen, is het ware hart van het dorp.

Raimbaut de Vacqueyras

De Raimbaut fontein is genoemd naar één van de grootste troubadours van de middeleeuwen. Zijn leven is een avonturenroman. Hij werd geboren in Vacqueyras, zoon van een arme ridder. Hij groeide op aan het hof van Willem van Lease, Prins van Oranje en zijn zoon Bertrand. Daar leerde hij de kunst van de troubadour: zingen en componeren, evenals het hanteren van een wapen.

Na de dood van Bertrand trad hij toe tot de markies Bonifatius van Montferrat in Noord-Italië. Hij volgde de markies, toen een van de grootste krijgers van Italië, tijdens zijn campagnes en tijdens de 4e kruistocht die hij leidde. De twee metgezellen stierven samen in Griekenland maar met de wapens in de hand. Zo eindigde het leven van de beroemdste avontuurlijke troubadour van zijn tijd.

De wijn Vacqueyras Bag in Box

De teelt van de wijnstok wordt sinds de 14e eeuw gedocumenteerd op het grondgebied van Vacqueyras. Ziektes verpestte de wijnproductie aan het einde van de 19e eeuw maar de wijngaard werd herboren in de 20e eeuw. Vacqueyras is opgenomen in de Côtes-du-Rhône in 1930 toen de appellatie werd gecreëerd. Het Vacqueyras gebied heeft in 1955 het onderscheid ‘Côtes-du-Rhône village’ gekegen. Maar een aanvraag voor classificatie werd in 1984 ingediend en in 1990 aanvaard. De Vacqueyras Bag in Box bestond in deze tijd nog niet……

De percelen zijn gelegen in de gemeenten Vacqueyras en Sarrians. Ze liggen verspreid over de glooiende hellingen van de Dentelles op het westen. Op het hoge terras met uitzicht op de Ouvèze, tot aan de rivierbedding. Het klimaat is mediterraans, zeer zonnig (meer dan 2800 zonuren per jaar) en droog dankzij de mistral die hier regelmatig waait. De beste wijngaarden van Vacqueyras bevinden zich op de steile hellingen rond het dorp, de zuidoostelijke blootstelling en de vrij doorlatende kalksteenbodems helpen het fruit om volle smaak en optimale rijpheid te ontwikkelen. Vacqueyras wijnen zijn expressief en dankzij hun opkomende karakter van grote waarde.

Rode wijnen zijn gekenmerkt door hun vrijgevigheid maar krachtig en harmonieus. Samengesteld uit Grenache Noir (minimaal 50%), Syrah en Mourvèdre (minimaal 20%) en Cinsault (meer specifiek voor roséwijnen – maximaal 10%).

Witte wijnen vertegenwoordigen maar 3% van de productie van Vacqueyras. Samengesteld uit Clairette en Bourboulenc, Grenache blanc (maximaal 20%), Viognier, Roussane, Marsanne. De opbrengst is beperkt tot 36 hectoliter per hectare.

Het wijnhuis

Het wijnhuis Fontaine du Clos in Sarrians levert nu de Vacqueyras wijn bestaande uit de Grenache, Syrah en Mourvèdre ook in Bag in Box. Deze prachtige wijn is nu exclusief in Nederland leverbaar via WYNZ.nl

De Vacqueyras Bag in Box is volgens ons de beste wijn in box van 2019!