Smaakprofielen, Geur van wijn, bag in box wijn, online wijn kopen

Vacumeren van wijn

Vacumeren van wijn

Ben je een alleen thuis, lekker op de bank en heb je zin in een goed glas wijn. Maar een hele fles open trekken? Vaak wordt dit niet gedaan, het is toch zonde om de rest van de (dure) wijn weg te gooien. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, een flesje kan natuurlijk gewoon worden opgemaakt. In deze blog vertellen we meer over vacumeren van wijn en wijn in pak.

Gooi uw vacuumpomp weg, het werkt niet

Waarom de wijn weggooien als de fles niet leeg is? Binnen een dag gaat de wijn oxideren en is dus niet meer goed van smaak. Meestal is de wijn de dag daarna nog wel redelijk maar daarna zal hij zeker minder zijn of is zelfs al bedorven. De wijn smaakt scherp, branderig, zuur en heeft nauwelijks meer een fijne geur.

De ziel van de wijn

De oxidatie ontstaat doordat de wijn in contact komt met zuurstof. Om de wijn goed te houden moet je het zuurstofcontact beperken en de zuurstof verwijderen. Er zijn hiervoor speciale pompjes verkrijgbaar die de zuurstof uit de fles trekken. Het is wel zo dat deze vacuumpompjes de ‘ziel’ uit een wijn halen. Dat klinkt vaag, maar je pompt de geur en aroma’s uit de wijn waardoor de smaak achteruit gaat. Dit vacumeren moet je ook iedere dag herhalen, hiermee kun je houdbaarheid van wijn verlengen met 2 of soms 3 dagen. Maar lekkerder wordt de wijn er niet van.

Als u bereidt bent om te investeren is er nog een optie. Sluit de geopende fles wijn af met stikstof uit een stikstof patroon. Dit is best kostbaar in gebruik maar werkt wel goed.

Na het openen van een fles wijn is ons advies: zo snel mogelijk opdrinken! Als het kan nog dezelfde dag en anders zeker de volgende dag.

Een beter alternatief

De beste optie voor het lang bewaren van geopende wijn is de Bag in Box of wijn in pak. In meerdere blogs hebben we hier al over geschreven. Toch blijft het een drempel om wijn in pak te kopen. We horen vaak dat de hoeveelheid van 3 liter het probleem is. Als we dan uitleggen dat de wijn wel 4 tot 6 weken houdbaar is na het openen van het pak is men enthousiast. Veel mensen weten dit namelijk niet en denken dat de wijn in pak of het wijnpak direct op gedronken moet worden. Dit is een hardnekkig misverstand waarvan wij hopen dat dit snel de wereld uit is.

Vacumeren is bij wijn in pak niet nodig. Door het ingenieuze kraantje blijft de zak vacuum waardoor er nauwelijks oxidatie kan optreden en wijn weken lang heerlijk blijft, zowel rode, rosé als witte wijn.

Wijn in pak

Dus, ga niet aanmodderen met vacuumpompen of andere dure oplossingen maar kies voor de perfecte wijn in pak. Dezelfde wijn als in een fles maar dan in een pak. En denk je ook nog aan het milieu dan is wijn in pak een heel verstandige keus. Een pakwijn levert namelijk 50% minder afval op en maar liefst 85% minder CO2 uitstoot. Een makkelijke manier om ook jouw bijdrage te leveren aan een beter klimaat.