Nero d'Avola

Nero d’Avola

Hoe dan ook, het is misschien wel de belangrijkste rode wijndruif in de hele wijnindustrie van Sicilië. Wijngaarden met de druif zijn praktisch overal op het eiland te vinden, wat resulteert in grote hoeveelheden van de druif die uit de regio komt. Eeuwenlang was het de Nero d’Avola druif die gebruikt werd voor de beste wijnen die Sicilië te bieden heeft.

Alles wat je moet weten over de Nero d’Avola

De opkomst van Sicilië als een van de belangrijkste wijn producerende regio’s van Italië was de afgelopen jaren opmerkelijk. De regio werd lang verguisd als de producent van gemiddelde wijnen die nooit lovende kritieken zouden krijgen. Helaas werd deze reputatie jarenlang voortgezet. Gelukkig hebben de inspanningen om de reputatie te verbeteren gewerkt. Wijnen uit Sicilië krijgen nu de waardering die ze al zo lang verdienen. Veel wijncritici zullen zelfs wijzen naar de beste voorbeelden van Siciliaanse wijnen als goed bewaarde geheimen waar mensen die veel meer interesse in tonen.

In deze blog gaan we het hebben over de prachtige Nero d’Avola druif, de druif waar Sicilië bekent om staat.

De Nero d’Avola

De Nero d’Avola is misschien beter bekent als de Calabrese druif, een naam die door veel van de lokale Siciliaanse producenten wordt gebruikt.

Deze naam is op zichzelf al een bron van onenigheid. Sommigen beweren dat het bewijst dat de druif afkomstig is uit de regio Calabrië. Anderen vertellen dat de naam afkomstig is van de term ‘Calaurisi’, wat een oude term is voor iemand die uit de stad Avola komt.

Hoe dan ook, het is misschien wel de belangrijkste rode wijndruif in de hele wijnindustrie van Sicilië. Wijngaarden met de druif zijn praktisch overal op het eiland te vinden, wat resulteert in grote hoeveelheden van de druif die uit de regio komt. Eeuwenlang was het de Nero d’Avola druif die gebruikt werd voor de beste wijnen die Sicilië te bieden heeft.

Wat ook leuk is, is dat de naam van de druif zelf ook duidelijk Siciliaans is. Je vindt de kustplaats Avola in het zuidoosten van Sicilië. Het is lang een van de belangrijkste handelsposten op het eiland geweest en dus ook de thuisbasis is van de belangrijkste druif van Sicilië.

Een korte geschiedenis

De Nero d’Avola kan helemaal terug worden getraceerd tot in de middeleeuwen. Destijds was de donkere kleur van de druif het belangrijkste kenmerk. Hoewel producenten uit die tijd wijnen maakten met behulp van de druif, kwam het veel vaker voor dat ze partijen Nero d’Avola naar het vasteland verscheepten.

Daar zouden ze door andere producenten worden gebruikt om een ​​aantal broodnodige kleuren te geven aan enkele van de mindere wijnen die op het vasteland worden geproduceerd. Hoewel dit de kwaliteit van de druif benadrukt, kan het ook hebben bijgedragen tot het idee dat Sicilië geen geweldige druiven produceert. De werd tenslotte druif gebruikt voor relatief slechte wijn. Een groot deel van de 20e eeuw werd de druif voor deze functie gebruikt. Nogmaals, dit leidde ertoe dat veel mensen de druif onderschatten. Sommigen zagen het zelfs als niet meer dan een natuurlijke kleurstof die geen andere functie had dan het donkerder laten lijken van een wijn.

Toen kwam de 21ste eeuw en daarmee de wedergeboorte van Siciliaanse wijnen. Nero d’Avola kwam uiteindelijk op de voorgrond als variëteit. Tegenwoordig is het niet moeilijk om wijnen te vinden die zijn gemaakt met alleen de druif. En het zijn die wijnen die de kwaliteit bewijzen waar velen zo lang aan hebben getwijfeld.

Wat kunt je verwachten van de Nero d’Avola wijn

De kans is aanwezig dat u nog nooit eerder een Nero d’Avola wijn hebt geprobeerd. Als dat het geval is, staat u zeker een traktatie te wachten.

De wijn komt uit een regio met een vergelijkbaar klimaat als andere mediterrane regio’s. Als zodanig produceert de druif wijnen die veel vergelijkbare eigenschappen hebben als de prachtige Shiraz, waardoor je waarschijnlijk meteen een indruk krijgt van wat je ervan kunt verwachten.
De wijn heeft de neiging zoete tannines te bieden met zware tonen van pruimen die het definiëren. Sommige soorten voegen echter een beetje complexiteit toe aan de mix door peperige tonen te introduceren.

Hoe de wijn eruit ziet, heeft veel te maken met de productiemethode. Wanneer geproduceerd in eikenhouten vaten, creëert de druif een donkere wijn die qua smaak dicht is. Het zijn deze varianten van Nero d’Avola die ook het meeste potentieel bieden voor veroudering. Dergelijke voorbeelden hebben ook de neiging interessantere tonen te bieden, waarbij framboos en chocolade tot de meest voorkomende behoren.

Het zijn de jongere en frissere versies van de wijn die de meest fruitige tonen vertonen. Als zodanig is er veel variatie te vinden wanneer je opzoek bent naar een Nero d’Avola wijn.

Ten slotte wordt de Nero d’Avola ook gebruikt om een ​​Rosé-wijn te maken, dit toont de veelzijdigheid van de druif aan.